Na svaku kunu dobiti tvrtkama iz mesno-mliječnog sektora 3,5 kn rashoda

Autor: Božica Babić , 25. srpanj 2014. u 18:30
Najteže je u mljekarstvu, gdje su financijski rashodi rasli 90 posto

Najteže je u mljekarstvu, gdje su financijski rashodi rasli 90 posto.

Na svaku kunu dobiti koju su u 2013. ostvarile tvrtke što proizvode meso i mesne prerađevine te mlijeko i fermentirane proizvode imale su gotovo 3,5 kuna financijskih rashoda vezanih uz kamate i tečaj.

Konkretno, 398 tvrtki prošlu je godinu zaključilo sa 118 milijuna kuna konsolidirane neto dobiti, dok su njihovi financijski rashodi bili veći od 405 milijuna kuna, otkriva analiza koju su temeljem izvješća kompanija dostavljenih Financijskoj agenciji izradili u Croatiastočaru. 

Urušena dobit
Najteže je u mljekarstvu, gdje su financijski rashodi rasli 90 posto, a konsolidirana dobit na granici je rentabiliteta. U godinu dana pala je sa 90 na samo šest milijuna kuna, najmanja je u petogodišnjem razdoblju. Taj je sektor, unatoč nagomilanim problemima uzrokovanim ekonomskom krizom, liberalizacijom uvoza, padom potrošnje i deflacijom maloprodajnih cijena, u proteklih pet godina uspijevao stabilnim održavati volumen prihoda od prodaje, no topila se bruto dodana vrijednost, a rasli su materijalni troškovi. To je i uzrokovalo urušavanje konsolidirane neto dobiti sa 449 milijuna kuna iz 2009. na 118 milijuna u 2013. Protekla je godina zapravo samo ilustracija negativnih trendova koji traju od 2009., upozorava direktor Croatiastočara Branko Bobetić.
 

Članice ove grupacije, dodaje, stoga opravdano očekuju od Vlade da žurno izradi program mjera kojima će biti osiguran dugoročan stabilan okvir za konkurentne uvjete poslovanja u odnosu na proizvođače iz ostalih zemalja Europske unije. Istodobno bi resorno Ministarstvo poljoprivrede moralo konačno donijeti Strategiju poljoprivredno-prehrambene industrije do 2023., što je već odradilo 27 članica EU.Argumenti u prilog tim zahtjevima podaci su da primarna i biljna i stočarska proizvodnja od 2009. stalno bilježi pad vrijednosti proizvodnje po prosječnoj godišnjoj stopi od tri posto, dok su  članice EU 27 ostvarile rast od pet posto. I prema podacima Eurostata, cijela hrvatska poljoprivreda u proteklih je pet godina zabilježila pad dohotka po godišnjoj stopi od devet posto, dok je EU 27 imalo rast od sedam posto.

Eskalacija uvoza
Alarmantni su i podaci o uvozu hrane u prva tri mjeseca ove godine. Eskalirao je uvoz mesnih proizvoda, svježeg svinjskog i junećeg mesa te mesa peradi, kao i fermenata, sireva i posebice svježeg mlijeka. Lani su uvezene 853 tone svježe govedine, ove 2128 tona, dok je uvoz svinjetine rastao sa 10 na 17 tisuća tona, a mlijeka sa 29 na 38 tisuća tona. Izvoz mesnih i mliječnih proizvoda na tržište Cefte gotovo je prepolovljen. "Tvrtke iz mesno-mliječnog sektora u odnosu na ostatak nacionalne prehrambene industrije u znatno su nepovoljnijoj tržišnoj situaciji s obzirom na utakmicu koju su prisiljene igrati s moćnom europskom konkurencijom", upozorava Bobetić ocjenjujući kako je možda teže samo konditorima.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Ja bih par riječi o deflaciji cijena. Iatina je da je ta t.zv. deflacija cijena trebala uslijediti odmah po ulasku u UE, ali nije, jer su i trgovci i proizvođači branili postojeću razinu cijena. Time su sebi učinili veliku štetu, jer su mnogi potrošači zbog krize i smanjenja kupovne moći odustali ili smanjili kupnju pojedinih proizvoda. Sada će biti jako teško ih vratiti, kada su uvidjeli da bez nekih proizvoda.

New Report

Close