Na sudu preslušavane snimke Bandićevog urlanja, dogovaranja zapošljavanja i izmišljanja radnih mjesta

Autor: Poslovni.hr/H , 15. travanj 2019. u 15:46
Photo: Borna Filic/PIXSELL/ILUSTRACIJA

”Napravit ćemo odjel za analitiku i još neka dva mala odjela. Smislit ćemo nešto”, odgovorio je Bulum s kojim je Bandić, kako se moglo čuti, dogovarao i raspored sjedenja na tim izmišljenim radnim mjestima te kolike će koeficijente imati buduće zaposlenice.

Preslušavanjem audio zapisa nastalih u istrazi tijekom tajnog prisluškivanja telefonskih razgovora optuženika, među kojima se moglo čuti kako zagrebački gradonačelnik urla na svoje suradnike, dogovora zapošljavanja u gradskoj upravi i koeficijente zaposlenika te se izmišljaju radna mjesta, u ponedjeljak je na Županijskom sudu nastavljeno suđenje Milanu Bandiću i njegovim suradnicima te poslovnim partnerima gradskih tvrtki za navodne nezakonitosti u aferi Agram.

Tijekom višesatnog preslušavanja snimika telefonskih razgovora moglo se čuti kako nekadašnji pročelnik stručne službe gradonačelnika Vidoje Bulum dogovarao radno mjesto posebnog savjetnika za ljudske resurse. Nakon što mu osoba s kojom razgovara pojašnjava kako to radno mjesto ne postoji, Bulum odgovara kako će to radno mjesto ''izmisliti''.

''Napravit ćemo odjel za analitiku i još neka dva mala odjela. Smislit ćemo nešto'', odgovorio je Bulum s kojim je Bandić, kako se moglo čuti, dogovarao i raspored sjedenja na tim izmišljenim radnim mjestima te kolike će koeficijente imati buduće zaposlenice.

"Tko je ova Majerovićka?", jedno je od pitanja o budućoj zaposlenici na koje Bulum odgovara nepoznatoj osobi kako je riječ o ''jako bitnoj, šefovoj pa je smjestite kako treba''.

Među stotinjak audio zapisa o kadrovskim rješenjima preslušana je i snimka razgovora Buluma i Bandića tijekom kojeg zagrebački gradonačelnik urla i psuje jer jednoj zaposlenici, koja dolazi iz Bandićeve šire obitelji, nakon premještaja nije povećana plaća niti poboljšani radni uvjeti.

Tonski zapis urlanja

"Jel ti znaš gdje je ona? Sad će doći k meni s rješenjem i istim bodom kao kada je kuhala kavu. Vido, radite posao preko k…'', moglo se čuti iz tonskog zapisa u kojem Bandić urla na Buluma.

''Jel ti znaš tko je ta mala? To je dijete iz moje familije. Ona je dijete mog rođaka koji je bio u Tigrovima i jedva je živu glavu izvukao. Budi malo čovjek! Imate li vi srca? Osjećate li vi ovu zemlju? Imaš li imalo poštovanja prema gradonačelniku? Što je ona dobila? K…od ovce! I to zahvaljujući vama koje boli k…! Kamen bi proplakao Vido!"

Kada mu Bulum kaže da je napravio sve što je mogao prema pravilniku, Bandić mu odgovara: ''Ne j…po tavanu! Da imaš srca, ispričao bi se maloj! Vi i dragi Bog biste trebali čuvati Bandića, a vi ga želite uništiti. Malu Mikicu ste zeznuli za bodove i za 10 minuta da ste s rješenjem kod mene''.

Na raspravi se moglo čuti kako se Bulum kasnije u tajno smimljenom razgovoru žali Bandićevoj zamjenici Jeleni Pavičić Vukičević na gradonačelnikovo vikanje.

''Nije njemu lako, od njega se puno očekuje svaki dan'', čulo se u razgovoru Buluma i gradonačelnikove zamjenice.

Kritika nije bio pošteđen ni pročelnik ureda zagrebačkog gradonačenika Miro Laco kojem, sudeći prema telefonskom razgovoru, Bandić zamjera kadrovske odluke oko zapošljavanja u službenoj garaži.

''Kako čovjek s VSS-om preuzima garažu? Laco, jel ti želiš biti pročelnik? Informiraj me što si napravio i radi svoj posao'', poručio je Bandić svojem podređenom koji, kako se čuje iz razgovora, pokušava odgovoriti gradonačelniku.

Na raspravi tijekom koje su preslušavani audio zapisi nije bio prisutan nitko od optuženih.

Ne osjećaju se krivim

Optužnicu protiv zagrebačkog gradonačelnika i njegovih suradnika te poslovnih partnera gradskih tvrtki, za navodne nezakonitosti 'teške' 20-ak milijuna kuna, Uskok je sudu predao još sredinom prosinca 2015. Sedam točaka optužnice za štetu gradskom i državnom proračunu sud je potvrdio u ožujku 2018., a tri su točke tada tužiteljstvu vraćene na doradu. Krajem ožujka optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda je obustavilo postupak protiv Bandića u dijelu optužnice u aferi Agram koja ga je teretila za štetu Državnom proračunu zbog neplaćanja poreza na donacije primljene nakon predsjedničkih izbora 2010.

Na početku suđenja za potvrđeni dio optužnice Bandić je, kao i njegovi suoptuženici, kazao su da se ne osjeća krivim ni za jednu točku pročitane Uskokove optužnice.

Isto su ponovili i bivši šef Holdinga Slobodan Ljubić, vlasnik CIOS-a Petar Pripuz, bivši direktor ZET-a Ivan Tolić, direktor Čistoće Miljenko Benko, zamjenica pročelnice gradskog Ureda za imovinsko-pravne poslove Ines Bravić, načelnica odjela za pravne poslove u Gradskom uredu za imovinsko-pravne poslove Koraljka Rožanković Uremović, direktor građevinske tvrtke Bramgrad projekt Branko Mihaljević, nekadašnji pročelnik stručne službe gradonačelnika Vidoje Bulum, pročelnik Bandićeva ureda Miro Laco te glavni tajnik Zagrebačkog športskog saveza Zdenko Antunović. 

Optužnicom su bili obuhvaćeni i gradonačelnikov suradnik Dragutin Kosić te bivši direktor zagrebačke plinare Ante Dodig koji su nakon priznanja nedjela i nagodbe s tužiteljstvom sporazumno osuđeni na uvjetne kazne.

Komentari (12)
Pogledajte sve

@ bisakovi

Da je Hrvatska demokratska država tada bi nakon ovakve afere zapošljavanja svojih ljudi u ZG Holdingu gradonačelnik sam dao ostavku.
Ono što smo čuli, a i do sada smo sumnjali, da Bandić zapošljava ljude preko veze, bez kvalifikacija i da u Hodingu se izmišljaju poslovi za te niškoristi ljude a na račun i grbači Zagrepčana.
Sada znamo zbog čega je kum Ljubičić osnovao Holding.
Očito ne zato da smanji troškove zagrepčanima.

Pa da sada vidimo HDZ da li smo demokratska država.
Imaju predsjednika gradske skupštine koji je direktor inspekcija pa neka pošalje inspekciju.
Ako Bandić neće demokratski dati ostavku na gradonačelnikovo mjesto (sada imamo dokaz, snimku da je počinio kazneno djelo) HDZ ima većinu u gradskoj skupštini i ineka ga smijeni.

Ili izazove nove izbore.

Ako ništa ne naprave onda su HDZ i HNS isti kao Bandić koji podržavaju izmišljavanje radnih mjesta jer netko dobro kuva kafu ( ona i 70% konobarica u Zagrebu pa ne rade u Zagrebačkom Hercegovačkom Oldingu.

Bilo bi zanimljivo vidjeti na kojem to mjestu dotična radi i koju plaću ima.

Nadam se da sposobna u međuvremenu nije postala ministrica u Vladi, odnodno da radi u Vladi.



Bandić je nekulturna seljačina koji nikad nije čuo za odgoj.

Nažalost i s godinama je ostao nepismeni nekulturni seljačina na kojeg Zagreb nije utjecao.

Iz Hercegovine i Bosne je doveo svoje kumove, rodice bez diploma i elementarnog znanja i napravio najveću mafijašku organizaciju.

Naravno ON je Pajac a glavni šefovi su u mraku a maskimalno pljačkaju zagrepčane.

Ono što je od njih ostalo.

Kako je sudstvo u Hrvatskoj korumpirano a Bandić je prijatelj Plenkoviću i HDZ-u (zašto me ne to ne čudi da se lo.povi štite) mislim da će se to moći jedino riješiti silom.

To je jedini način da opet vratimo Hrvatsku u hrvatske ruke poštenih građana.

Jer ovi na vlasti nisu čak ni Hrvati već su iz susjedne države i sve sami kr.iminalci.


U demokraciji se izbor gradonacelnika rjesava na neposrednim izborima i voljom gradana,a pozivanje na silu i nasilje je potpuno neprihvatljivo i protivno Zakonu!
[/quote]

To se slažem s Vama kada bi Hrvatska bila demokratska država.
U slučaju kada imamo korupciju na svim razinama vlasti, kada imamo korumpirane sudove koje štite lo.pove i mafiju na štetu poštenih građana.
Kada imamo korumpirane političare koji pogoduju kr.iminalcima, koji naposljetku donose u Saboru zakone koji pogoduju i štite krimina.lce a služe za pljačkanje Hrvata.

Tada je dùžnost svakog poštenog građanina da se suprostavi mafiji, kriminalu i korupciji na sve moguće načine pa i silom.

Lp

Kaj su pustili ovu snimku da naprave Bandiću besplatnu reklamu ?


Iz Hercegovine i Bosne je doveo svoje kumove, rodice bez diploma i elementarnog znanja (…)

Nije istina. Vidiš da govori kajkavski. Dakle, vjerojatno je Zagor-ec.

New Report

Close