Na sudu i prigovori malih dioničara

Autor: Jadranka Dozan , 04. lipanj 2018. u 22:01
Nagodba ni blizu sigurne, kako je govorio Peruško/Boris Ščitar/VL

Dok se na sudu gomilaju podnesci, premijer Plenković se pravda da je sastanak s Vlahovićem tražio sam Adris.

Sutkinja zagrebačkog Trgovačkog suda Nevenka Siladi Rstić pod sve je većim pritiskom u vezi sa slučajem Agrokor. Potkraj prošlog tjedna zasuta je novim valom podnesaka s brojnim ozbiljnim prigovorima i pravnim kontroverzama nacrta nagodbe.

Uz Adris, Agram i Franck kao najistaknutije kritičare povjerenika Fabrisa Peruška i cijelog procesa izvanredne uprave zaključno s nacrtom nagodbe, prigovore na (ne)zakonitost i pravne rizike nacrta uputili su i iz Udruge manjinskih dioničara.  U isto vrijeme, iz Ureda predsjednika Vlade pokušavaju demantirati da susret premijera Andreja Plenkovića i prvog čovjeka Adris grupe Ante Vlahovića u petak nije upriličen na poziv premijera. Logika je pritom da je uplitanje vrha Vlade ipak manje aktivno ako je "informiranje o poziciji Adris grupe u procesu sklapanja nagodbe" bilo inicirano od rovinjske kompanije, a ne potaknuto njezinim obraćanjem sudu zbog zakonski spornih elemenata nagodbe. 

'Pomlađivanje' starih dugova
Tu, međutim, nije kraj strci vezanoj uz Agrokor i nagodbu. Jučer je portal Index ponovno aktualizirao priču o starom i graničnom dugu odnosno "pomlađivanju" starih dugova nekim vjerovnicima s ciljem da se u konačnici izbjegnu otpisi. Ovaj put u središtu napisa je Atlantic grupa Emila Tedeschija, koja je inače dijelu promatrača zasmetala i kao član skupine glavnih pregovarača u završnici pregovora o nagodbi jer formalno nije član Vjerovničkog vijeća. Kako bilo, na tvrdnje da je bivši povjerenik Atlanticu riješio 50 mil. kuna kroz vraćene mjenice (po plaćanju slijedom ugovora o faktoringu) iz te kompanije ustrajali s na odgovoru da se radi o graničnom dugu, tj. potraživanjima za robu koja su dospijevala nakon proglašenja Lex Agrokora. 

 

19. točka

nacrta nagodbe mnogima je 'eklatantna povreda zakona'

Svi dionici slučaja Agrokor očito su svjesni pritiska rokova. Dok izvanredna uprava i vjerovnici koji su zadovoljni svojim namirenjem žele kako-tako progurati izglasavanje nagodbe, drugi hvataju zadnji vlak za poboljšanje pozicija u pregovaračkom procesu, a treći ne vide šansu da se nacrt nagodbe popravi u sadašnjim zakonskim okvirima i/li jednostavno igraju na kartu pravnih akcija koje znače rušenje postojećeg nacrta nagodbe. 

Ako je suditi prema podnescima, nezadovoljnicima "štofa" ne manjka, a neki elementi, u prvom redu vezani uz "izigravanje pravila o postupanju s osporenim tražbinama, provlače se u više prigovora. To je slučaj s  točkom nacrta nagodbe (19.) kojom se definira postupak izdavanja tzv. novih instrumenata u budućoj holding strukturi, koja se u jednom podnesku opisuje kao "jedna od najeklatantnijih povreda zakona".  Taj dio nacrta podnositelji prigovora smatraju pokušajem da se "nekim vjerovnicima tražbina koje nisu utvrđene u postupku osigura namirenje kao da su utvrđene" (priznate od povjerenika, neosporene od drugih vjerovnika).

Nedopustivim smatraju plan da se tim vjerovnicima novi instrumenti u okviru vlasničke transformacije (depozitarne potvrde i zamjenjive obveznice) podijele praktično odmah na datum početka provedbe nagodbe (umjesto rezervacija). Time se adresira povlašten položaj  budućih najvećih vlasnika, ruske banke (Sberbank i VTB) i Knighthead, koji će odmah, neovisno o parnicama i njihovu ishodu, moći koristiti pravo glasa u 'novom Agrokoru'. 

Dugih 10 godina
U isto vrijeme, s obzirom na brojna osporavanja tražbina, ali i zasad predviđeno vrijeme trajanja namirenja razlučnih vjerovnika kroz barem 10-ak godina, u jednom od podnesaka ističe se kako bi, prema nagodbi, toliko trebalo potrajati i do završetka postupka izvanredne uprave. To znači, kažu, da za to vrijeme traje i nadzor nad postupkom i provedbom nagodbe i namirenja, a u tom smislu vide i dodatni problem za sud i domaće vjerovnike u pogledu izbora netransparentne nizozemske zaklade na vrhu piramide nove holding strukture. 

Trn u oku nezadovoljnika je i povlašten tretman kojega su u nagodbi dobili vjerovnici koji su primili plaćanja od članku 40. lex Agrokora. Ukratko, u jednom od podnesaka ističe se kako će se vjerovnik koji je primio plaćanje po "slobodnoj ocjeni povjerenika ili PVV-a" prilikom namirenja će se tretirati kao da je nije ni imao. To znači da se i  umanjenje računa samo na preostali dio duga, što kod dosad plaćenih 50 od 100 jedinica u slučaju 50-postotnog namirenja u nagodbi implicira konačni povrat od 75 posto.

Oni pak kojima je npr. plaćeno 90 od 100, u nagodbu (i izračun otpisa) idu samo s preostalih 10 posto. Upravo zato već dugo dio dobavljača negoduje što se izvanredna uprava oglušila na zahtjeve za objavom tablica plaćenih tražbina, a argument zašto nisu objavljene (zbog opsega i ručne obrade) nitko ne shvaća ozbiljno.  

Komentari (3)
Pogledajte sve


Kada se radi na nezokonitom lexu dolazi …

užas koje baljezganje!
kako zakon može biti nezakonit??? može biti jedino neustavan! no ustavni sud rekao je da je ustavan, dakle tvojim rječnikom “zakonit”
strašno kako todeksovci lupetaju, a ne razumiju jedan tubo

Kada se radi na nezokonitom lexu dolazi do ovakvog pravno ekonomskog kaosa…koji bi trebao ovjeriti sud! Mislim da Ts treba to poslati u redovni postupak one kompanije koje su insolventne

Demantirano je iz Adrisa da su oni tražili razgovor..Tako da je to neistina ili laž..jedna u nizu laži

New Report

Close