Na stolu su tri moguća modela, ali zaduženi u švicarcima žele samo kunske kredite

Autor: Poslovni.hr , 06. travanj 2015. u 09:43
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

“Ne pristajemo na konverziju kredita u eurske kredite ili neke druge modele koji se predlažu, već samo na konverziju u kune”, kazao je Damir Šlogar, koordinator Udruge Franak

Anketa koju smo proveli među 2.500 članova pokazala je kako velika većina ne pristaje ni na kakvo drugo rješenje osim konverzije kredita u francima u kunske kredite i od toga više ne možemo odustati. Mogući su, dakle, pregovori oko detalja vezanih uz taj model, ali ne pristajemo na konverziju kredita u eurske kredite ili neke druge modele koji se predlažu, već samo na konverziju u kune”, kazao je za Slobodnu Dalmaciju Damir Šlogar, koordinator Udruge Franak, koja je za 25. travnja najavila veliki prosvjedni skup u Zagrebu.

"Vlada ne može pristati na konverziju kredita u francima u kunske kredite jer bi to, prema analizi Hrvatske narodne banke, dovelo do smanjenja deviznih rezervi i značajno bi ugrozilo stabilnost državnih financija i tečaja. Trebamo vjerovati analizi HNB-a i ne treba sumnjati u vjerodostojnost guvernera Borisa Vujčića. Žao mi je što je došlo do takvog stava Udruge Franak jer su u Hrvatskoj udruzi banaka u četvrtak prvi put službeno pristali na konverziju kredita u francima u eurske kredite i najavili predlaganje tog i drugih modela uskoro", rekao je ministar financija Boris Lalovac.

Prema njegovim riječima, jedan od tih modela morao bi biti taj da se onim dužnicima koji ne mogu uopće plaćati kredit, uz bilo kakvu pomoć, omogući da „napuste” stan i ostave nekretninu i ostatak kredita banci.

U drugom modelu bi dužnik predao stan banci i ostao u njemu kao zaštićeni podstanar, s tim da bi mu država pomagala plaćati dio najamnine. Pri tome bi ti stanovi ostali u vlasništvu leasing društava banaka i dužnik bi ih mogao otkupiti ako nakon pet godina bude u mogućnosti. Zoran Bohaček, direktor Hrvatske udruge banaka, u petak je prvi put kazao kako bi banke pristale na to da ti stanovi ostanu u vlasništvu leasing društava banaka, jer je do sada inzistirao na tome da te stanove preuzme država.

Sljedeći model bio bi pretvaranje ostatka glavnice stambenih kredita u francima u eurske kredite, s tim da tek treba pronaći razinu tečaja na kojoj bi se obavila konverzija. Podsjetimo, neslužbeni radni prijedlog je do sada glasio da se konverzija izvrši na razini od oko 5,7 franaka za kunu, a da trošak konverzije kroz određeni niz godina podijele banke i država poreznim olakšicama.

Međutim, Udruga Franak je odlučila svim tim prijedlozima reći 'ne' jer ne vjeruju analizi HNB-a i tvrde da se konverzijom kuna ne bi smanjile devizne rezerve.

Komentari (6)
Pogledajte sve

kao grci. većinu vremena plaču, a kad ne plaču prijete i postavljaju ultimatume.

Šutite i plaćajte. I u idućem životu pazite u kojoj se valuti zadužujete.

Punto i Perod kao da su bankari ili su samo članovi SDP-a ili HDZ-a.

Jel Vas netko tjero da uzmete kredit?
Jel vas netko tjerao da uzmete tako veliki kredit?
Jel vas netko tjeraoi da uzmete kredit u svicarcima?
Pokrijte se po usima, placajte i ne okrivljujte stalno nekog da vam je kriv!
Imali ste 18 godina, bili ste punoljetni tako da cim vise okrivljujete druge tim vise pljujete po sebi.

New Report

Close