Na razdjelnicima topline učetverostručili prihode

Autor: Saša Paparella , 29. lipanj 2016. u 15:36
Dio građana i dalje ne vidi korist u uvođenju razdjelnika/Goran Ferbezar/VLM/PIXSELL

Popis ovlaštenih tvrtki za ugradbu toplinskih razdjelnika nemoguće je dobiti u državnim institucijama.

Nakon što je ministar gospodarstva Tomislav Panenić najavio suspenziju obveze ugradnje razdjelnika topline do kraja ove godine, iz njegova je ureda najavljeno da će za sve koji su već ugradili razdjelnike do kraja mandata tehničke vlade biti donesen novi pravilnik.

Panenić obećava da će nakon izmjene Pravilnika svi oni koji već imaju ugrađene razdjelnike dobiti "kvalitetniji i bolji obračun troškova". Razmatra se nova formula koja će u obzir uzeti više aspekata, a ne samo potrošnju koju ima jedno tijelo. Jedan od korektivnih faktora koji se predlaže je da u situaciji kada se ne grije veći broj praznih stanova bude i veći obračun potrošnje po kvadraturi stanova, a ne po impulsima koje odbroje razdjelnici pa tako oni koji se griju neće plaćati veći trošak zbog praznih, negrijanih, stanova. Pokazalo se, tvrdi Panenić, da zgrade u Hrvatskoj nisu tipizirane, pa se ne može na sve primjenjivati ista formula izračuna. Poručio je i da će postupiti po modelima drugih država koje su također ugrađivale razdjelnike.  

 

Panenić

Propust je što prije nije napravljena studija opravdanosti.

Odluka je donesena nakon analize radne skupine za razdjelnike, koja je tijekom sastanka održanog u ponedjeljak zaključila da se izmjene moraju napraviti i u zakonu i u pravilniku za obračun. Ministar je preporučio da oni koji su uzeli razdjelnike na rate nastave s plaćanjem i ukazao je na propust što studija opravdanosti nije napravljena prije uvođenja razdjelnika, a što je dovelo do nezadovoljstva građana. "Hrvatska je ispunila direktivu EU o implementaciji energetske učinkovitosti, ali nije postupila u skladu s potrebama hrvatskih građana. Sa stvarnim uvjetima u hrvatskim zgradama upoznali smo se tek analizom učinaka koju je napravila Radna skupina za razdjelnike", rekao je Panenić.

Iako je ministar izjavio da su u 60 posto zgrada uvedeni razdjelnici, niti u jednoj od nadležnih institucija nije moguće dobiti točan podatak koliko je građana, zaplašenih zaprijećenim kaznama u rasponu od 10 do 50 tisuća kuna, ugradilo razdjelnike, te koliko su novca za to potrošili. Prema podacima HEP- toplinarstva, najvažnijeg distributera toplinske energije u sjevernom dijelu RH, broj njihovih krajnjih kupaca toplinske energije kojima se obračun vrši prema razdjelnicima iznosi 68.952. Od toga ih je 57.569 na području Zagreba, 4712 u Velikoj Gorici, 1988 u Osijeku 1988, 1879 u Sisku, 1768 u Zaprešiću 1768 te 1036 u Samoboru. 
 

U HEP toplinarstvu napominju kako je "moguće da je više krajnjih kupaca u svoje prostore ugradilo razdjelnike, ali da još uvijek nisu donijeli Odluku o prelasku na model obračuna prema razdjelnicima". Također naglašavaju da ne posjeduju podatke o gradovima u kojima djeluju drugi isporučitelji: Rijeka, Vukovar, Virovitica, Čakovec, Split, Vinkovci, Slavonski Brod, Požega, Ivanić Grad i Karlovac. Uz građane, potrošio je i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU). "Fond je samo u 2015. odobrio 44,7 milijuna kuna za sufinanciranje ugradnje individualnih mjerila za potrošnju toplinske energije u 39.251 stambenoj jedinici. Od tog iznosa, do danas je isplaćeno ukupno 36,4 milijuna kuna za 33.828 stambenih jedinica", rečeno nam je u Fondu. Iako nam je u FZOEU rečeno da popis ovlaštenih tvrtki možemo zatražiti u Ministarstvu gospodarstva, budući je ono nadležno za navedeno područje, niti tamo nismo uspjeli dobiti traženu informaciju.

Dok dio građana i dalje ne vidi svoju korist u uvođenju razdjelnika, jedini koji je sigurno profitirao na projektu na kojem je država toliko inzistirala je onih dvadesetak tvrtki i obrta koje su na vrijeme ušle u taj posao. Tako su primjerice zagrebačkom obrtu Plino servis Kuzman, koji je zakupio i domenu Razdjelnicitopline.com, prihodi od 2014. do 2015. porasli sa 5,5 milijuna na 25 milijuna kuna. Broj zaposlenih porastao im sa 13 na 19, a dobit sa 45.000 na 450.000 kuna.

Kao važan igrač u uvođenju razdjelnika isprofilirala se i tvrtka Brunata, u vlasništvu danske Brunate International- njeni su se prihodi u dvije godine učetverostručili, sa 6,5 milijuna kuna u 2013. na 18,5 milijuna kuna u 2014. te potom na 26,3 milijuna kuna u 2015., a broj zaposlenih u te je dvije godine povećan triput, sa sedmero na 23. Nadalje, tvrtki Sitim tehnička rješenja i servisi prihod je porastao sa 40,2 na 57 milijuna kuna, a prihodi tvrtke Aeroteh porasli su sa 31,8 milijuna na 38,8 milijuna kuna. Od ostalih tvrtki koje reklamiraju uvođenje razdjelnika, prihodi Element energetike porasli su sa 430.000 na pet milijuna kuna, tvrtki Montr-ra prihodi su uvećani sa 580.000 na 1,8 milijun, a neznatno su svoje poslovanje popravili Ti-san (sa 12,3 na 13,2 milijuna kuna) i Energo-termoenergetika (sa 8,1 na 9 milijuna kuna).

Komentirajte prvi

New Report

Close