Dolazi kraj povijesno niskih stopa: Kamate će sigurno narasti, pitanje je samo kada i koliko

Foto: Borna Filic/PIXSELL Foto: Borna Filic/PIXSELL

Na Vernu se raspravljalo hoće li, i kada, porasti cijena novca te posljedičnim efektima.

O tome hoće li ove godine porasti kamatne stope u Hrvatskoj pod utjecajem inozemnih kretanja i što bi to značilo za ekonomiju i građane raspravljalo na okruglom stolu na Vernu. Istaknuto je da su kamatne stope niz godina povijesno niske zbog ekspanzivnih monetarnih politika, no to se razdoblje približava svom kraju. „Kamatne stope će sigurno narasti, no pitanje je samo kada i koliko. Naime, Europska središnja banka kasni za američkom s povećanjem kamatne stope i s normalizacijom monetarne politike, i tu leži opasnost.

Osim toga, nagli rast inflacije može potaknuti puno brže dizanje kamatne stope od očekivanja, a takvo dizanje će sigurno poskupjeti i državni dug. Iako scenarij možda nije najoptimističniji, na njega se moraju pripremiti i državne financije i centralna banka“, upozorio je financijski analitičar Neven Vidaković. Ekonomist Dubravko Radošević istaknuo je da je Hrvatska jedina među članicama imala niži BDP nego 2008. “Daljnja financijska kretanja i kretanja kamata ovisit će trgovinskom ratu između SAD-a i Kine, reakciji ECB-a i političkoj krizi u Italiji te utjecaju tih ishoda na male otvorene ekonomije“, istaknuo je Tihomir Domazet, predsjednik Instituta za financije i razvoj Zagreb.

Komentari (5)
 • citatelj
  citatelj 11:49 13.7.2018.

  nude fiksnu kamatnu stopu na 5 godina i kao zato je višlja.. ahahaha, a nakon fiksne promjenjiva, ali višlja od fiksne.

 • DemiZon
  DemiZon 11:49 13.7.2018.

  citatelj


  znači nije baš bilo informativno na VERN-u? nadao sam se više..

  ***kak nije? ovo je korisno kao kad ti netko kaže “poslije kiše zasjat će sunce” ili "nakon noći dolazi dan…ovakve stručnjake je Ćiro nazvao sviračima qrcu

 • Sinkopa
  Sinkopa 11:39 13.7.2018.

  Ako dodje do rasta kamata onda svi koji su digli kredite trebaju osnovat Udrugu kamata i tuzit banke jer one su znale da ce kamate ic gore,a to prosjecni potrosac nije mogao znati.

Pogledaj ostale komentare na temu
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!