20-godišnji problem gradskih vlasti uspješno rješen: Projekt dobio zeleno svjetlo za ulaganja

Autor: Suzana Varošanec , 17. rujan 2018. u 14:06
Gradonačelnik Šibenika Željko Burić: 'Ispunili smo obećanje građanima'

U novu tvrtku u suvlasništvu Grada i države prenesen 21,5 hektar neizgrađenog zemljišta koje ide na tržište.

Pitanje zemljišta Tvornice elektroda i ferolegura (TEF) u Šibeniku, 20-godišnji problem gradskih vlasti zbog prepreke investicijama goleme vrijednosti (svojedobno se nagađalo između milijardu i dvije eura), ipak je riješeno u mandatu poduzetnog šibenskog gradonačelnika Željka Burića. Prostor je konačno dobio zeleno svjetlo za nova ulaganja i uključivanje u život grada, odluka je to šibenskih gradskih vijećnika, a slijedi osnivanje tvrtke Batižele, preko koje Grad Šibenik s partnerom RH ovladava atraktivnim prostorom od 28 hektara površine.

Lokacija u zoni mješovite namjene, samo 500 metara zračne linije udaljena od gradske jezgre i katedrale sv. Jakova, infrastrukturno opremljena jedinstvena je u Europi, po ocjenama niza zainteresiranih potencijalnih investitora koji su je unazad nekoliko godina pohodili. Kako se ovime prenamjenjuje u prostor otvoren zainteresiranim investitorima, velike su nade da će još u ovoj godini biti raspisan međunarodni tender.

 

350 milijuna

kuna vrijednost zemljišta prebačenog u Batiželu

Skidaju hipoteke
U tvrtku Batižele iz TEF-a je prebačeno zemljište u vrijednosti od 350 mil. kn, odnosno to znači neizgrađeno zemljište veličine 21,5 hektara koje će se nakon određenih koraka i nuditi na tržištu, te isto i najveći dio obveza TEF-a. Država će, na račun svojih potraživanja od TEF-a, dokapitalizirati novu tvrtku i skinuti hipoteke sa zemljišta. Temeljni kapital Batižele iznosi 148,5 mil. kuna u kojem 1/3 udjela drži RH, a 2/3 Grad Šibenik, dok vrijednost nekretnina u iznosu od 21 milijun kuna ostaje u tvrtki TEF. Preostalih oko 6,5 hektara koji su izgrađeno zemljište pod kontrolom su Grada Šibenika, uz rizike koje nose pravni sporovi.  

Mješovita namjena
U pripremi terena Vlada je u kolovozu donijela odluku o prihvaćanju projekta Batižele kojim bi se vrijedno zemljišta TEF-a u funkciju stavilo u roku od godinu dana. U suradnji s Ministarstvom državne imovine Grad Šibenik će nakon provedene podjele s osnivanjem novog društva i dokapitalizacijom omogućiti povrat ulaganja Gradu Šibeniku i Republici Hrvatskoj, uvjerene su šibenske gradske vlasti.

GUP-om se na tom prostoru predviđa prenamjena u mješovitu namjenu gdje bi se izgradilo novo naselje, stambeno-poslovni, kulturni i obrazovni te ugostiteljsko-turistički kapaciteti. Prometna povezanost i infrastrukturna opremljenost prostora omogućuje razvoj i izgradnju visokokvalitetnih hotelskih, sportskih i nautičkih sadržaja, zbog kojih se očekuje da TEF ponovno bude nositelj poduzetničkog i turističkog potencijala Grada Šibenika koji u dijelu prostora želi i svjetsko ime hotelijerstva.

Komentirajte prvi

New Report

Close