Na produljenje vozačke dozvole potrošio čak 670 kuna i izgubio dva radna dana

Autor: Poslovni.hr , 10. lipanj 2019. u 09:46
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Kao i sve drugo kod nas – vrijedi ista parola zašto bi bilo jeftino i jednostavno kad može biti skupo i komplicirano.

"Koštalo me to ravno 670 kuna! I izgubio sam šest sati" požalio se čitatelj Slobodne Dalmacijekoji je upravo ovih dana produživao vozačku dozvolu zbog nošenja naočala.

"Vozim 17 godina, nikad nisam skrivio prometnu nesreću, niti imam visoku dioptriju. Prije tjedan dana išao sam na redoviti pregled kod bolničkog specijaliste okuliste, naivno vjerujući da će mi njegova potvrda možda biti dovoljna za produljene vozačke dozvole i da ipak neću morati u roku tri dana ići opet na novi pregled na medicinu rada. Naravno da se pokazalo kako je to nemoguće. Ova država ne vjeruje nalazu uglednog profesora iz bolničke državne klinike nego traži da nanovo platim isti pregled na medicini rada. Ne treba reći da sam za oba pregleda izgubio dva radna dana, a ovaj drugi me koštao kao svetog Petra kajgana. Pregled u liječnika medicine rada trajao je doslovno tri minute, a platio sam ga skoro 450 kuna!", zgraža se čitatelj i pita je li normalno za produženje vozačke platiti 670 kuna?!

Kaže kako je isto pitanje postavio svojoj obiteljskoj liječnici kod koje je prvo morao ići u cijeloj proceduri produženja vozačke, a ona ga je, veli, samo čudno pogledala, okrećući očima kao da je s Marsa pao.

Kao i sve drugo kod nas – vrijedi ista parola zašto bi bilo jeftino i jednostavno kad može biti skupo i komplicirano.

Kako doznaje Slobodna Dalmacija, produženje vozačke stoji doista onoliko koliko je naplaćeno njihovom čitatelju.

Prema zakonskim propisima kod periodičkog produženja vozačke dozvole za vozače koji nose naočale prvi korak je odlazak kod liječnika obiteljske medicine. On izdaje potvrdu za odlazak na medicinu rada.

Na medicini rada pregled od najviše desetak minuta plaća se 438 kuna i još 20 kuna biljega.

Treba pribaviti i novu fotografiju koja nije starija od šest mjeseci pa i za to valja platiti još dodatnih najmanje 50 kuna. Slijedeći korak je policija. Tamo u državni proračun treba uplatiti 151 kunu te još 15 kuna biljega.

I kad se sve zbroji, bez potrošenog goriva i živaca novčanik je tanji za najmanje 670 kuna.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Dioptrija nepromijenjena , minus 1 na oba oka od 18- te godine ,dioptrijske naočale koristim samo u vožnji.
U početku kompletan liječnički pregled ,uključujući i pisanje psiho testa trebalo je obaviti svakih pet godina ,kasnije se produžuje na deset godina.
Nakon pobune oslobodili me pisanja psiho testa utvrdivši da su prethodna tri riješena s visokim postotkom točnosti.
Uglavnom ,za nas s dioptrijom kako god mala bila , velika ,nepotrebna obveza , a za državu lak način zarade iliti pljačka.

Fotografija koja nije starija od 6 mjeseci!!

Ja sam položio sa 18, sada imam 42 i još uvijek imam istu vozačku i istu fotografiju(staru 24 godine), i sve je u redu.

New Report

Close