Na pašnjacima bez stoke zaradili milijune

Autor: Poslovni.hr , 25. lipanj 2017. u 10:29
Foto: Goran Ferbezar / Pixsell

Inspektori Agencije za plaćanja u poljoprivredi otišli su stoga u nenajavljenu kontrolu pašnjaka i zatekli totalnu katastrofu.

Zakup pašnjaka u Hrvatskoj, a posebice onih na krškim područjima, donedavno je bio izrazito unosan biznis – dok su cijene zakupnine simbolične, poticaji su bili i više nego izdašni.

Pojedini poduzetnici, koji do prije dvije godine nisu imali veze s poljoprivredom, a ni stočarstvom, obogatili su se na spomenutim potporama. Problem je, međutim, što zakupce ni milijuni kuna poticaja nisu natjerali da održavaju pašnjake na adekvatan način, bilo košnjom ili napasivanjem, odnosno držanjem stoke.

I dok prijašnjim ministrima poljoprivrede to nije smetalo, aktualni ministar Tomislav Tolušić odlučio se obračunati s onima koji, prema njegovu mišljenju, zloupotrebljavaju potpore iz europske i državne blagajne.

Kako piše Slobodna Dalmacija, na reakciju su ga natjerale brojke koje su bile u potpunom nerazmjeru – dok je, naime, broj upisanih pašnjaka iz godine u godinu nevjerojatno rastao (u 2014. godini je bilo 23.000 hektara, sljedeće godine 50.000, a ove ih je 98.850), dotle je stočni fond padao.

Inspektori Agencije za plaćanja u poljoprivredi otišli su stoga u nenajavljenu kontrolu pašnjaka i zatekli totalnu katastrofu – 80 posto ih je bilo zapušteno i bez grla stoke! Riječ je uglavnom o krškim pašnjacima, odnosno svim onim površinama koje se nalaze južno od Karlovca.

Ovih dana, inspektori su obišli i pašnjake s tzv. ekološkom proizvodnjom, za koje zakupci dobivaju najveće potpore, i do 6000 kuna po hektaru. Od 18.000 hektara, čak 5000, ili gotovo 30 posto, ne udovoljava kriterijima za dobivanje poticaja.

– Rast broja upisanih krških pašnjaka, i to iznad 100 posto u svega godinu dana, bilo je posljedica značajnog povećanja poticaja u skladu s novim sustavom izravnih plaćanja EU-a po kojemu se poticaj za pašnjake izjednačio s poticajem za sve druge vrste uporabe zemljišta. U svakom slučaju, dok su 2014. godine poljoprivrednici dobivali 665 kuna po hektaru, 2015. godine se taj iznos popeo na 2200 kuna, što je bio minimun jer su ekološki proizvođači mogli dobiti i trostruko više.

Komentari (7)
Pogledajte sve

Najgore je – ako SAVJETNIKU ideš u konkurenciju ……….. npr. on se bavi , u SLOBODNO VRIJEME,
uzgojem JABUKA, a to hoćeš podići novi nasad JABUKA …kao i on !

Najprije će ti reći da teren ne odgovara, zatim sorte ne odgovaraju,…ništa se ne isplati i sl….
Sve će učiniti- da te udalji od ulaganja, i još će te ogovarati i omalovažavati tvoje ideje…
kod ostalih poljoprivrednika..

Riječ “PODUZETNIK” u pravom smislu riječi.
Samo fali prefiks HRVATSKI.

U Agenciji rade osobe- koje su povezane s nezakonitim radnjama..
Mene je Savjetnik Agencije u poljoprivredi…maltene, tražio novac za savjetovanje….
Istovremeno, naplaćivali su svoje savjete, i poljoprivrednicima…… dobivali novac od
zastupnika i dobavljača za SREDSTVA ZA ZAŠTITU POLJOPRIVEDNIH KULTURA..
ako su ih reklamiralli u časopisima i sl…. Ima tu svega….
MOžeš savjetnka zvati koliko hoćeš..NEĆE SE JAVITI NA TELEFON…. !!! Ako platiš, evo ga
stalno ti je dostupan…….lopovluk svugdje..

1. vratiti sve do zadnje lipe
2. kazniti propisno one koji su dali i one koje su uzeli
3. objaviti imena i prezimena na “zid srama”.

Kas kazem zid srama onda mislim da bi vlada trebala imati stranicu na kojoj objavljuje imena onih koji su prevarili drzavu i porezne obveznike s detaljnim objasnjenjem kako su to napravili. Tako da si jednom za uvijek i kad izadju iz zatvora zapecate karijeru.

New Report

Close