Na ovogodišnjem sedmom sajmu za investicije i investitore u Dubaiju predstavile se i hrvatske tvrtke

Autor: Poslovni.hr , 17. veljača 2017. u 16:08
Foto : Sanja Guc

U razgovoru sa Sanjom Guc saznali smo da je interes hrvatskih tvrtki velik, mnogi imaju ideje i željeli bi biti prisutni na tržištu Srednjeg Istoka

Mnoge hrvatske tvrtke traže investitore za svoje projekte, a jedno od najvećih svjetskih središta kapitala je Dubai u kojem se nalazi možda i najveći broj investitora. Točnije riječ je o  međunarodnim investicijskim uredima te predstavništvima na jednom mjestu.

Ne čudi da se tamo, u organizaciji vlade Dubaija i pod pokroviteljstvom Njegove Visosti Sheikha Mohammeda bin Rashid Al Maktouma, organizira jedan od najekskluzivnijih sajmova na svijetu za investicije i investitore već sedmu godina za redom. Sajam je svake godine sve veći, no njegova snaga nije u broju izlagača nego po kvaliteti i snazi investitora koja se ponekad pojedinačno broji u milijardama dolara. Ova konferencija je najekskluzivnije investicijsko okupljanje na svijetu. Na sajmu sudjeluju  mnogi UHNWI i  family offices te istaknuti politički, ekonomski, financijski i akademski predstavnici iz preko 140 zemalja na svijetu od kojih se izdvajaju  Saud Bahwan Group,  SABCO, UAE International Investors Councile, te mnogi drugi predstavnici I investitori  iz Saudijske Arabije, Katra, Omana, Indije i naravno UAE.

Sektori koji se najviše traže su trgovina i industrija, IT i telekomunikacije, proizvodnja, turizam i ugostiteljstvo, poljoprivreda, nekretnine, infrastruktura i logistika, energija i rudarstvo, zdravstvo i farmakologija, financije i bankarstvo.
Prošle godine Hrvatska Agencija za Investicije i Konkurentnost dobila nagradu za podršku investiciji iz Indije, tvrtka Acg Lukaps D.O.O.  dio Acg Worldwide za Greenfield & Brownfield investiciju u farmaceutski sektor vrijednosti  36 milijuna USD koja je kreirala 224 radna mjesta.

Hrvatska je definitivno prepoznata kao novo tržište za investitore, no veliki kapital ulazi sporo. Razlog tome je što se hrvatski projekti rijetko predstavljaju svjetskim investitorima. Ipak, hrvatski projekti ce ove godine biti posebno interesantni zbog prošlogodišnje investicije Arqaam Capitala iz Dubaija koji ulazu preko 100 milijuna dolara u ekskluzivni projekt svjetskog lanca “Four Seasons” na Hvaru sto ce dodatno ohrabriti i druge investitore.

Ove godine pod inicijativom i u organizaciji Sanja Guc koja je izabrana kao partner sajma u Dubaiju za tvrtke koje dolaze iz Hrvatske i rezervirano je centralno izložbeno mjesto na investicijskom Expou gdje ce se predstaviti nekoliko hrvatskih tvrtki sa svojim projektima. Trenutno u Ujedinjenim Arapskim Emiratima ne djeluje niti jedan službeni hrvatski ured ili organizacija koja bi pomogla pojedincima i tvrtkama vezano za otvaranje tržišta i poslovanje u UAE. Oni se često javljaju Sanji Guc koja tamo živi i radi kao konzultant već nekoliko godina te je do sada pomogla nekolicini hrvatskih tvrtki iz IT-a, Oil&Gas, F&B, Power da se predstave i pronađu partnere ili projekte u UAE.

Kako kaže Sanja Guc,  interes hrvatskih tvrtki velik, mnogi imaju ideje i željeli bi biti prisutni na tržištu Srednjeg Istoka, međutim to ipak iziskuje određena ulaganja za koja neke tvrtke bez obzira na kvalitetu nisu spremne. One tvrtke koje sebi ipak mogu priuštiti početno ulaganje za istraživanje tržišta, uz kvalitetan i targetirani pristup,  dolaze do rezultata  već u prvih nekoliko mjeseci. S obzirom da trenutno u Arapskim Emiratima ne djeluje niti jedan službeni hrvatski ured ili organizacija koja bi pomogla hrvatskim tvrtkama vezano za otvaranje tržišta i poslovanje, posljednjih  godina Guc je bila  ta koja je pomogla nekolicini hrvatskih tvrtki da tamo pronađu prave informacije i pravi put prema poslovnom uspjehu i projektima. Stoga ne čudi da je došla na ideju o ostvarivanju upravo takvo koncepta  koji bi krenuo s pojavom prve suradnje između Hrvatske i UAE.

 “ S obzirom na to da sam svjesna velikog potencijala i velikog interesa, uvijek mi je drago kad mogu pomoći hrvatskim tvrtkama i projektima u izlasku na tržište Emirata. Vrijeme je da se nešto promjeni, vrijeme je da hrvatski projekti izađu na svjetsku scenu i predstave se investitorima na Srednjem Istoku kako bi potaknuli investicije, pokrenuli proizvodnju i usluge te kreirali nova radna mjesta ” zaključuje Sanja Guc.

Komentirajte prvi

New Report

Close