Na Osnovnu listu lijekova HZZO-a uvrštena cjepiva pod nezaštićenim imenom

Autor: Poslovni.hr , 05. veljača 2014. u 14:49
Thinkstock

Na jučerašnjoj izvanrednoj sjednici Upravnog vijeća HZZO-a donesena je odluka o uvrštavanju 25 oblika cjepiva pod nezaštićenim imenom u Osnovnu listu lijekova.

Na jučerašnjoj izvanrednoj sjednici Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) donesena je odluka o uvrštavanju 25 oblika cjepiva pod nezaštićenim imenom u Osnovnu listu lijekova, prema Provedbenom programu obveznog cijepljenja i prema Programu imunizacije, seroprofilakse i kemoprofilakse za posebne skupine stanovništva i pojedince pod povećanim rizikom Ministarstva zdravlja Republike Hrvatske.

Cjepiva su uvrštena u Osnovnu listu lijekova pod nezaštićenim imenom s obzirom na činjenicu da je Hrvatska ušla u Europsku uniju što otvara mogućnost distributerima i ponuditeljima iz zemalja članica Europske unije koji odgovaraju uvjetima natječaja da se jave na natječaje za nabavu cjepiva. Isto tako, uvrštavanje cjepiva u Osnovnu listu lijekova pod nezaštićenim imenom omogućuje svim nositeljima odobrenja za stavljanje gotovog lijeka u promet da u postupku javne nabave budu u ravnopravnom položaju, čime se omogućava veći izbor cjepiva u natječaju. Time se za osiguranike HZZO-a povećava dostupnost cjepiva i poboljšava zdravstvena skrb.

U skladu sa sporazumom koji su u prosincu 2013. godine sklopili HZZO i Hrvatski zavod za javno zdravstveno (HZJZ) određeno je kako će nabavu, pohranu i distribuciju cjepiva ubuduće provoditi HZJZ, kako je i određeno Zakonom o zdravstvenoj zaštiti.

HZZO će i dalje osiguravati sredstva za nabavu cjepiva, no svi ostali poslovi vezani uz donošenje programa za cijepljenje, vrste i količine cjepiva, te uz nabavu i distribuciju cjepiva su u nadležnosti HZJZ-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close