Na nezakonitu imovinu 45% poreza

Autor: Poslovni dnevnik , 31. ožujak 2015. u 21:59
Slavko Linić, Branko Vukšić i Nikola Vuljanić: Naplata odmah, i u kešu!/P. Macek/PIXSELL

Zakon predviđa i kazne za one koji ne odrade svoj posao, primjerice, za zaposlenike porezne uprave, vještake, ali i pravne i fizičke osobe koje pokušavaju omesti postupke.

Saborski Klub nezavisnih ljevičara predstavio je prijedlog zakona o ispitivanju porijekla imovine i posebnom oporezivanju nezakonito stečene imovine.

"Već postoji mehanizam u Općem poreznom zakonu koji omogućava uspoređivanje plaćenog poreza u razdoblju otkad postoje porezne kartice te imovine koju čovjek ima, pa ako tu postoji nesklad, dio koji je u neskladu predlažemo da se oporezuje posebnom poreznom stopom od 45 posto, kao i da se na to pripišu zakonom predviđene zatezne kamate", pojasnio je Nikola Vuljanić. To bi, kaže, u praksi značilo da bi se ponekad ta svota popela i na 100, 110 i 120 posto onog što je nezakonito stečeno.

"Naplata, prema predloženom zakonu, može biti samo odmah i u kešu i nema pregovaranja i rata, jer nije ni stjecana u ratama", poručio je Vuljanić. Zakon predviđa i kazne za one koji ne odrade svoj posao, primjerice, za zaposlenike porezne uprave, vještake, ali i pravne i fizičke osobe koje pokušavaju omesti postupke. Predlažu i da, kad dođe do takvog posebnog oprezivanja, to postane javna informacija koja se objavljuje na stranicama Porezne uprave i Ministarstva financija. Zakon daje smjer poreznoj upravi koja ima ovlasti ispitivati porijeklo imovine ili nesklad imovine i plaćenog poreza, rekao je Slavko Linić. "Zakonski je prijedlog već poslan u saborsku proceduru, a ako ga SDP i HDZ ne podrže, to samo znači da ne žele hvatati lopove", poručio je Branko Vukšić. 

Komentirajte prvi

New Report

Close