Na naplatu prije neupisane nego upisane zadužnice

Autor: Suzana Varošanec , 05. studeni 2014. u 11:55
Nova pravila trebaju dodatna pojašnjenja/FOTOLIA

Okružnica nalaže Fini da od siječnja u slučaju upisanih zadužnica postupa kao u slučaju pravomoćnog rješenja o ovrsi.

Ministarstvo pravosuđa ne kani svojim podzakonskim propisom riješiti problem provedbe ovrhe koji je za stare i neupisane zadužnice u Registar zadužnica 'zakuhala' rupa iz novog Ovršnog zakona dovodeći u pitanje za posljednja četiri mjeseca 2014. godine njihovu prisilnu naplatu. Za "gungulu" – kako poznavatelji opisuju situaciju u protekla dva mjeseca na relaciji vjerovnici (bankari), Financijska agencija i javni bilježnici, ovaj je resor pronašao kompromisno rješenje, ali u formi svoje okružnice, što mnogima u notarijatu blago rečeno nije po ukusu.

Otkad to Ministarstvo može nalagati Hrvatskoj javnobilježničkoj komori kako da radi izvan forme podzakonskog propisa koji temelj mora imati u zakonu, komentirao je jedan javni bilježnik za Poslovni dnevnik. Okružnicu koja nosi nadnevak 3. studeni Ministarstvo pravosuđa adresira i na Hrvatsku javnobilježničku komoru i na Financijsku agenciju. Poslovni dnevnik je u posjedu preslike iste kojom se u naslovu, te citiranjem zakonskih normi određuje provedba naplate zadužnice u razdoblju od 1. rujna do 31. prosinca 2014. godine, a potvrđuje se više stvari.

Kao prvo, za stare i neupisane zadužnice prije podnošenja na naplatu Fini nije potrebno kod notara zatražiti upis u Registar, a na zahtjeve za izravnu naplatu Fina treba postupiti kao u slučaju pravomoćnog rješenja o ovrsi. To znači da Fina po njima ne bi mogla odmah isplatiti sredstva, nego blokirati račun ovršenika, ustegnuti sredstva i sačekati da protekne rok od 60 dana nakon zapljene da bi se ukoliko nema prigovora sredstva isplatila ovrhovoditelju. Riječ je inače o novom zakonskom rješenju koje će se primjenjivati od 1. siječnja 2015., a sad bi trebalo ovo ići na ruku vjerovnicima koji vode utrku s vremenom po pitanju svoje pozicije u redoslijedu naplate. Ako se uzme u obzir, kaže jedan notar, zakonski propust da se to regulira, kompromisno rješenje je dobro jer bi inače sve stalo.

U protekla dva mjeseca navodno su razni vjerovnici kod javnih bilježnika uspjeli doći do upisa starih zadužnica, a notare koji su tako postupili navodno je silila pozicija jer su bili između dvije vatre pošto bez upisa Fina nije htjela provesti naplatu. Inače, okružnica nalaže Financijskoj agenciji da od 1. siječnja iduće godine u slučaju upisanih zadužnica postupa kao u slučaju pravomoćnog rješenja o ovrsi, a u slučaju neupisanih kao u povodu zahtjeva za izravnu naplatu. S obzirom na prve komentare u kojima se izražavaju zanimljiva pitanja, čini se da nova ovršna pravila za zadužnice trebaju dodatna razjašnjenja. 

Komentirajte prvi

New Report

Close