‘Na mlijeku zarađuju svi osim proizvođača’

Autor: Agencija VLM , 26. listopad 2012. u 12:11
PXL

Bivši varaždinski župan i predsjednik varaždinskog HSS-a Zvonimir Sabati kazao je da, ako se tako nastavi, za koju godinu više nećemo imati vlastitog mlijeka i mesa.

– Odreći ćemo se poticaja ako nam daju ekonomsku cijenu za mlijeko – rekao je predsjednik udruge mljekara Josip Baneković, iz Visokog u Varaždinskoj županiji pokazavši novinarima račun po kojem otkupljivač litru njegovog mlijeka kupuje za 1, 91 kunu po litri.

– Ispada da na litri mlijeka višestruko zarade svi osim samog proizvođača. Prerađivač od jedne litre svježeg mlijeka napravi četiri litre i dva nusproizvoda, trgovac stavlja marže i do 30 posto, a mi koji smo tu litru mlijeka proizveli za nju ne dobijemo ni dvije kune – rekao je Baneković na tiskovnoj konferenciji HSS-a Varaždinske županije. Baneković kao i većina drugih hrvatskih proizvođača mlijeka ovih dana mlijeko ne prodaje nego ga dijeli susjedima i radi sir. Vladu optužuje da nema hrabrosti suprotstaviti se uvoznom lobiju, prerađivačima i trgovcima. – Kako zaraditi ili biti u plusu, ako za farmu od 35 krava samo mjesečni račun za vodu iznosi 4.500 kuna – pita se Bedeković koji je i sam nekad imao tridesetak  krava. Danas je njihov broj smanjio na šest.

Bivši varaždinski župan i predsjednik varaždinskog HSS-a, Zvonimir Sabati kazao je da, ako se tako nastavi, za koju godinu više nećemo imati vlastitog mlijeka i mesa. – Pit ćemo mlijeko u prahu ili ono uvozno jer mljekari će svoju telad prodati ili poslati u klaonicu – rekao je Sabati i podsjetio kako je prije 20 godina u Varaždinskoj županiji bilo 22.800 grla stoke, a danas ih je tek oko 5000.

Komentirajte prvi

New Report

Close