Na Markovu trgu počeo prosvjedni skup radnika Ine

Autor: Poslovni.hr/Hina , 24. studeni 2014. u 11:38
. Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Prosvjedni skup organiziraju Sindikati INAŠ, SING, Sindikat EKN i braniteljske udruge Ine zbog, kako tvrde, ugrožavanja nacionalnih interesa pogubnim odlukama Uprave Ine, koja je pod kontrolom MOL-a.

Na Markovu trgu ispred Banskih dvora počeo je prosvjedni skup pod sloganom "Danas Ina, sutra Hrvatska" kojim sindikati te naftne kompanije traže očitovanje premijera Zorana Milanovića na njihove zahtjeve za očuvanjem Ine kao vertikalno integrirane naftne kompanije i zaštitom 12.000 radnih mjesta.

Oko 1500 radnika Ine, kojima su se pridružili Imunološkog zavoda koji nisu primili nekoliko zaostalih plaća, protive se gašenju sisačke Rafinerije i njezinu pretvaranju u skladište naftnih derivata iz Mađarske, uništavanju istraživanja i proizvodnje, izdvajanju poslova iz kompanije i otpuštanju radnika Ina Grupe.

Prosvjedni skup organiziraju Sindikati INAŠ, SING, Sindikat EKN i braniteljske udruge Ine zbog, kako tvrde, ugrožavanja nacionalnih interesa pogubnim odlukama Uprave Ine, koja je pod kontrolom MOL-a.

Zahtijevamo da Ina ostane cjelovita vertikalno integrirana kompanija koja će se modernizirati, razvijati, širiti tržišta, biti ponos i perjanica hrvatskog gospodarstva, kao što je to bila desetljećima ranije, poručuju sindikalci.

Ina mora i dalje biti moćna domaća kompanija koja razvija vlastitu proizvodnju i ulaže u rafinerije, istraživanje i proizvodnju nafte i plina te maloprodaju, kvalitetno i konzistentno upravlja ljudskim resursima te proizvodi značajnu dodanu vrijednost.

"Bez Ine kakvu smo stvarali i generacijama poznavali nema energetske stabilnosti Hrvatske, pa je budućnost Ine i strateški nacionalni interes. Ne dopustite, premijeru Milanoviću, da domaća proizvodnja i prerada nafte budu zauvijek uništene", istaknula je predsjednica sindikata INAŠ Maja Rilović.

Prosvjednici nose transparente s porukama "Nema Ine bez Rafinerije" i "Bez Rafinerije nema Siska" , a radnici Imunološkog zavoda donijeli su svoje transparente "Ne damo Imunološki", "Privatizacija je pljačka" i "Vlada ima vremena, mi ne!".

Skupu su se također priključili čelnici sindikalnih središnjica Mladen Novosel (SSSH), Krešimir Sever (NHS), Ozren Matijašević (HURS), predstavnici branitelja koji prosvjeduju u Savskoj ulici i drugi.

Komentirajte prvi

New Report

Close