FOTO: Na Markovom trgu intervenirala policija, prosvjednici se povukli u crkvu

Autor: Tina Lakić , 28. svibanj 2015. u 22:28
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL/PIXSELL

Dramatično je bilo sinoć na Markovom trgu. Policija je krenula u akciju, branitelji su se povukli u crkvu.

"Izuzetno sam tužan i žalostan što se sve to događa", kazao je Predrag Matić, ministar branitelja koji je gostovao na RTL-u tijekom intervencije policije na Markovom trgu.

Branitelji okupljeni na Markovom trgu u 22 sata su se povukli na sam ulaz u crkvu sv. Marka, a interventna policija okružila ih je u 22,10 sati te upozorila da je javno okupljanje dozvoljeno do 22 sata i dala im rok od 10-ak minuta da napuste trg.

To je dočekano burnim negodovanjem branitelja kako u crkvu tako i onih ispred policijske barikade. U jednom trenutku policija je upozorila i da će upotrijebiti prisilu ne raziđu li se branitelji s Markova trga. Potom su se branitelji povukli u crkvu gdje policija nema pravo intervenirati. Čini se da će ta svojevrsna pat-pozicija potrajati. U međuvremenu su u Savskoj ulici branitelji reagirali na događaje na Markovom trgu. Izašli su na cestu i blokirali promet. Kamere su zabilježile i dvije iznešene plinske boce. U Savsku su pristigla četiri vozila interventne policije.

Petnaestak minuta nakon intervencije došlo je do naguravanja na stepenicama crkve, ali pojavio se svećenik i sve se brzo smirilo. Policija je nakon toga postavila ogradu pred ulaz u crkvu.

Josip Klemm kazao u telefonskom razgovoru za N1 televiziju kako nikada nije mislio da će policija krenuti na branitelje, te da nije mislio niti da će morati prosvjedovati u Savskoj ovoliko vremena. Dodao je kako dobivaju potporu branitelja iz drugih gradova.

Novinari su pokušali i od premijera Zorana Milanovića dobiti reakciju, ali ona je izostala.

Podsjetimo, Policija je nešto ranije večeras na Markov trg dovezla i vozilo za video-nadzor.

Braniteljima je tijekom večeri došao dati potporu i general Mladen Markač, no zbog policijske blokade nije se mogao probiti do njih.

Ministar unutarnjih poslova Rajko Ostojić najavio da će, u skladu sa zakonom, nakon 22 sata branitelji biti uklonjeni s Markovog trga.

Na pitanje što će se događati poslije 22 sata za Dnevnik Nove TV pojasnio je ravnatelj policije Vlado Dominić.

"Policija će raditi sukladno zakonu. Ići ćemo najprije u dijalog s prosvjednicima da napuste prostor trga, a onda ćemo se dogovoriti s djelatnicima Policijske uprave zagrebačke što dalje ako odbiju. Ako uđu u crkvu sv. Marka, više nisu na prostoru Markovog trga gdje je dozvoljeno okupljanje do 22 sata. U crkvi mogu biti", rekao je.

Predsjednik Udruge 100-postotnih invalida Domovinskog rata 1. skupine Đuro Glogoški najavio je predvečer na konferenciji za novinare da će na Markovom trgu branitelji ostati dok ih ne primi premijer Zoran Milanović, a upitao je kakav bi to oni bez ruku i nogu pružali otpor u slučaju policijske intervencije.

 

Komentari (11)
Pogledajte sve

Mislim da je to početak Hrvatskog proljeća

Ovo nije sumrak demokracije. Ovo je mrak demokracije. Svaka čast premijeru koji smatra da ako šuti da će se problem sam riješiti. Tako moj prijatelj odbija preuzeti poštu od suda nadajući se zastari.

skh-sdp taliban!![emo_zloban]što ne sjedne sa braniteljima i razgovara o njihovim razlozima?

Ako branitelji traže razgovor sa Milanovićem, a on ih ne želi primiti, znači da njemu, Milanoviću, paše ova situacija!!Mislim da je pogrešna teza, ma odakle dolazila, kako ovi prosvjedi idu u korist HDZ-a. Ovi prosvjedi nikome ne koriste, možda najviše koristi na kraju izvuče aktualna Valada.Ne razumijem, kao ne postoji neki razumni autoritet koji bi HDZ-u savjetovao da se ogradi od prosvjeda, braniteljima da se povuku i smire strasti, te Milanoviću da ih konačno primi. Očito je da sve strane gledaju samo svoju korist i baš ih briga za sve ostale…

New Report

Close