Na krovu Krklec metala proradila prva zagorska solarna elektrana

Autor: Agencija VLM , 14. svibanj 2013. u 15:46
Ilustracija / Thinkstock

Prema ugovoru, 
HEP-u će se 14 godina isporučivati struja po 2,23 kune, a kupovati po kunu.

U Klenovcu Humskom jučer je otvorena prva sunčana elektrana u Krapinsko – zagorskoj županiji. Elektrana je izgrađena na krovu poslovnog objekta Krklec metal d.o.o. S jedne i druge strane krova postavljeno je nešto više od 200 četvornih metara fotonaponskih modula.

Dobit 11 do 12 posto

Radi se o investiciji od oko 60 tisuća kuna od kojih je četvrtinu financirao sam Krklec metal, a ostatak od 75 posto su kreditna sredstva Erste banke uz kamatnu stopu od 6,5 posto godišnje i fiksnu mjesečnu ratu. Kako je istaknuo voditelj projekta Vladimir Bunić, radi se o fotonaponskoj elektrani snage 30 kW od koje se očekuje godišnja dobit od 11 do 12 posto.

– Povrat cjelokupne investicije planira se već nakon osam godina, ugovor s HEP-om o isporuci električne energije potpisan je na 14 godina i u tom vremenu Krklec metal kao povlašteni proizvođač, prodavat će HEP-u struju po 2,23 kune, a nazad će je iz mreže HEP-a dobivati za jednu kunu. Kako je očekivani vijek trajanja ove mini elektrane 25 do 30 godina, a očekuje se i da će cijena struje u budućnosti rasti, i nakon isteka roka o isporuci HEP-u, elektrana će ostvarivati visoku dobit. Do 2020. godine cilj je u Hrvatskoj dobivati čak 20 posto energije iz obnovljivih izvora – istaknuto je.

Poticaji Županije

Otvaranje prve elektrane pozdravili su i i krapinsko – zagorska županica Sonja Borovčak koja je istakla kako je Krapinsko – zagorska županija puno napravila u poticanju alternativnih izvora energije i projektima energetske učinkovitosti te na uklanjanju administrativnih prepreka. Ponosan je bio i humski načelnik Zvonko Jutriša rekavši kako mu je drago što je prvi ovakav projekt realiziran baš na području Huma na Sutli. Uskoro će se u Zagorju realizirati i još neki projekti sunčane elektrane – dva u Miljani u općini Zagorska Sela, a jedan u Dubrovčanu kraj Velikog Trgovišća. Svi spomenuti projekti provedeni su uz veliku podršku Regionalne energetske agencije sjeverozapadne Hrvatske.

Komentirajte prvi

New Report

Close