Na kraju 2. kvartala novo zaduženje

Autor: Marina Biluš , 18. travanj 2018. u 22:00
Ministar financija Zdravko Marić/L. Stanzl/PIXSELL

Marić najavio refinanciranje.

Krajem drugog kvartala Hrvatska će opet na inozemno financijsko tržište s novim obvezničkim izdanjem, a potom i na domaćem.

Time će se refinancirati dug koji po dospijeva u lipnju, a riječ je o šest milijardi kunske obveznice i Eurobondu teškom 750 milijuna eura.

Najavio je to u intervjuu Reutersu ministar financija Zdravko Marić govoreći o stanju državnih financija i opsežnom planu reformi koji se upravo kroji u Banskim dvorima i trebao bi biti usvojen idućeg tjedna. Marić je i ovom prilikom govorio o mogućnosti daljnjeg zauzdavanja poreznih opterećenja u godini pred nama te po tom pitanju poručio "da detaljne analize upućuju na to da bi se ti rezovi mogli odnositi i na stopu PDV-a". 

Najavivši da će u petak objaviti punu "krvnu sliku" državnih financija u 2017., ministar je istaknuo da će, prvi put od primjene EU metodologije, opći proračun države godinu završiti u suficitu.

"Rezultat je to naših nastojanja da zauzdamo javnu potrošnju, a jače prihode iskoristimo za rezanje javnog duga i poreznih opterećenja", kaže Marić i ponavlja da Vlada u ovoj godini cilja na 2,5 do 3 postotnih poena niži dug koji je u 2017. pao na 78% BDP-a te je u dvije godine smanjen za 5,8 postotnih poena.

Na pitanje o kritikama Europske komisije zbog neprovođenja reformi koje je Vlada sama najavila, odgovara: "Nema sumnje da se moramo uhvatiti u koštac sa strukturnim problemima. U godišnjem planu reformi fokus će biti na unapređenju investicijske klime te učinkovitosti sektora zdravstva i javne uprave". 

Komentirajte prvi

New Report

Close