Na IRB-u informativni dan o programu Euratom

Autor: Poslovni.hr/Hina , 30. rujan 2012. u 09:45
Tome Antičić, ravnatelj IRB-a (PXL)

Prilika da se hrvatski znanstvenici ‘iz prve ruke’ upoznaju s radom i projektima Euratoma

Regionalni informativni dan o Okvirnom istraživačkom programu Europske zajednice za atomsku energiju (Euratom) za nuklearna istraživanja i obrazovne aktivnosti održat će se u ponedjeljak, 1. listopada, na Institutu Ruđera Boškovića (IRB) uz sudjelovanje hrvatskih znanstvenika te predstavnika Europske komisije dr. Alejandra Zurite i dr. Zdenke Palajove.

Tako će, izvijestio je IRB, dr. Zurita predstaviti Euratomove indirektne akcije koje su usmjerene na istraživanja u području energije fuzije te nuklearne fisije i zaštite od zračenja, a dr. Palajova direktne akcije u području nuklearnih istraživanja koja provodi Zajednički istraživački centar Europske komisije te Euratomov okvirni istraživački program (2012-2013).

Ističe se da je skup izvanredna priliku da se hrvatski znanstvenici 'iz prve ruke' upoznaju s radom i projektima Euratoma, a Hrvatska će, ulaskom u Europsku uniju, postati član Euratoma. Na skupu će se prvi put sastati i predstavnici buduće Hrvatske fuzijske asocijacije, a hrvatski znanstvenici moći će se informirati i o projektu Međunarodnog termonuklearnog eksperimentalnog reaktora (ITER) – jednom od najzahtjevnijih međunarodnih projekata, koji pokušava dokazati da je, oponašajući procese u Suncu, moguće proizvoditi komercijalnu energiju iz fuzije.

Europska zajednica za atomsku energiju ili skraćeno Euratom (European Atomic Energy Community) međunarodna je organizacija sastavljena od država članica Europske unije. Utemeljena je drugim Rimskim ugovorom, potpisanim 25. ožujka 1957. Imala je vlastita tijela, do 1967. kada je sklopljen Ugovor o spajanju tijela Euratoma, Europske ekonomske zajednice i tadašnje Europske zajednice za ugljen i čelik.

Euratom je osnovan kako bi se moglo odgovoriti na najveće probleme i izazove u području nuklearnih istraživanja te zbog daljnjega jačanja Europskog istraživačkog prostora (European Research Area – ERA) u sektoru nuklearne energije.

Vodeća europska institucija u području nuklearnih istraživanja je Zajednički istraživački centar Europske komisije (Joint Research Centre – JRC). 

Komentirajte prvi

New Report

Close