Na HTV stižu emisije o zadrugarstvu

Autor: Božica Babić , 10. travanj 2014. u 17:35
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

U okviru proljetnog dijela programa HTV-a bit će prikazano 10 emisija, a ostalih deset u jesenjim terminima.

Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatski savez zadruga pokreću novu informativnu kampanju kojom žele snažnije promovirati i potaknuti udruživanje i zadrugarstvo među poljoprivrednim gospodarstvima. Radi se o serijalu od 20 emisija koje će biti emitirane na Hrvatskoj televiziji pod zajedničkim nazivom "Stvarajmo zajedno." Domaćin ovom projektu je četvrti kanal HTV-a, a termin prve emisije je subota, 12. travnja u 18 sati i 10 minuta.

U okviru proljetnog dijela programa HTV-a bit će prikazano 10 emisija, a ostalih deset u jesenjim terminima. Svaka emisija sadržavat će pet do šest priloga na temu zadrugarstva, poljoprivrede, ali i raznovrsnih primjera socijalne ekonomije te smjernica bitnih za razvoj poljoprivrede u okviru sadašnje zajedničke poljoprivredne politike za svih 28 članica Europske unije. Cilj ovog projekta je usto i naglasiti i promovirati udruživanje na nacionalnoj razini kroz razne gospodarske sektore.

„Zadovoljan sam što je HRT prepoznao važnost udruživanja i zadrugarstva, te što ćemo kroz ovaj serijal pokazati koliko udruženi poljoprivrednici mogu bolje poslovati i ostvarivati bolji dohodak. Ministarstvo poljoprivrede promovira udruživanje kao važan aspekt svoje poljoprivredne politike i jačanja snage na tržištu, a koji i u sklopu Zajedničke poljoprivrede politike EU dobiva sve već značaj. Uključivanjem u ovaj projekt želimo potaknuti HRT da kao državni javni servis u budućnosti pokrene posebne programe i emisije na svojim TV i radijskim kanalima posvećene važnom aspektu Ruralnog razvoja“, izjavio je ministar Tihomir Jakovina.

Kroz serijal „Stvarajmo zajedno“ u 20 minutnim emisijama prikazat će se više od 40 zadruga, od poljoprivrednih, ribarskih, ali i slastičarskih i pekarskih te braniteljskih, zanatskih, kao i socijalnih zadruga. Kroz priče brojnih poljoprivrednih gospodarstva, nacionalnih konferencija i seminara koje organiziraju Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatski savez zadruga široj publici bit će ponuđene jednostavne i korisne informacije o svim modelima udruživanjima kako u Hrvatskoj tako i u EU. Serijal će zapravo biti i svojevrsni vodič kroz uspješne priče kojih dakako ima kako među poljoprivrednim tako i ostalim gospodarstvima.

Prema podacima krovne organizacije europskih zadruga "Cooperatives Europe" danas u Europskoj uniji posluje oko 160.000 zadruga sa 123 milijuna zadrugara, u kojima je zaposleno oko 6 milijuna ljudi, a ostvaruju promet 26 milijardi eura. U Hrvatskoj u ovom trenutku posluje oko 1.200 zadruga s gotovo 20 tisuća zadrugara, a najčešće i najzastupljenije zadruge su poljoprivredne s čak 40 posto udjela.  

Komentari (1)
Pogledajte sve

Taj izgleda i lud i zbunjen u istom omjeru!

New Report

Close