Na hrvatskim prugama 68,3 posto više kontejnera

Autor: Darko Bičak , 29. kolovoz 2013. u 21:59
Fotolia

Zbog ulaska u EU mnoge domaće tvrtke su tijekom prvog polugodišta uvezle veće količine zaliha iz Kine jer bi im nova carinska regulativa poskupjela poslovanje, a što je povećalo promet željeznicom

U prvoj polovici ove godine Agencija za integralni transport (AGIT) zabilježila je rekordan obujam teretnog željezničkog prijevoza od 1,8 milijuna tona, a što je rast od 68,3 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Kako se doznaje u AGIT-u, rastu prometa je doprinio ekonomski oporavak tvrtki u Srbiji te Bosni i Hercegovini, ali i ulazak Hrvatske u Europsku uniju. Naime, iako je naša zemlja ušla u EU tek 1. srpnja, tijekom prethodnih mjeseci, a pogotovo lipnja, je bilježen rekordan promet kontenjerima iz luka Rijeka i Ploče jer su mnogi domaći dobavljači željeli napraviti zalihe robe iz Kine koja bi im, zbog jedinstvenih EU carina i procedura, bila sada skuplja. U AGIP-u potvrđuju da se tijekom lipnja radilo gotovo 24 sata kako bi se realizirale sve narudžbe njihovih kupaca. 

Sanela Dropulić, voditeljica odnosa s javnošću AGIT-a, pojašnjava da su u prvom polugodištu dnevno prevezli u prosjeku 80 kontejnera iz hrvatskih luka prema destinacijama u Srbiji te Bosni i Hercegovini. Rast obujma prijevoza tereta iz luka bilježi se i za transport lužine, starog željeza, proizvoda od željeza, boksita, petrolkoksa, glinice, žitarica te ugljena. Iz ove tvrtke naglašavaju da je postignuti rezultat značajniji ima li se na umu da AGIT nikada, za razliku od svog vlasnika HŽ-a, nije imao monopolistički položaj, nego je svoje poslovanje gradio na tržišnim uvjetima. U kompaniji, koja je upravo u procesu privatizacije, pojašnjavaju da značajnije promjene u njihovo poslovanje nije unio niti ulazak Hrvatske u EU, odnosno dolazak inozemnih operatera za prijevoz željezničkog tereta na hrvatskim prugama. AGIT trenutno drži gotovo 95 posto ukupnog teretnog željezničkog prometa u Hrvatskoj, a u tvrtki ne očekuju da će ih konkurencija ozbiljnije ugroziti. Naglašavaju da su zadnjih mjeseci obavili razgovore i postigli korektne dogovore sa svojim dosadašnji klijentima koji su im i dalje ostali vjerni.

Komentirajte prvi

New Report

Close