Na hitnu dolaze s infarktom, odlaze s PTSP-om

Autor: Poslovni.hr/Hina , 13. veljača 2013. u 16:37
Thinkstock

Bolesnici koji u prepune bolničke hitne prijeme dolaze sa simptomima infarkta mogu razviti simptome posttraumatskog stres sindroma, pokazalo je američko istraživanje.

Bolesnici koji u prepune bolničke hitne prijeme dolaze sa simptomima infarkta mogu razviti simptome posttraumatskog stres sindroma, pokazalo je američko istraživanje.

Ranija istraživanja već su utvrdila da svaka osma osoba s infarktom razvije simptome PTSP-a koji su pak povezani s mogućnošću novog infarkta i smrti unutar tri godine.

Novo istraživanje objavljeno u časopisu JAMA Internal Medicine ne dokazuje da prepuni hitni prijemi uzrokuju PTSP no znanstvenici sugeriraju da njihovo otkriće pokazuje da bolničko okruženje može ostaviti traga na mentalnom zdravlju pacijenata.

"Ono što ovdje pokazujemo je da, osim težine infarkta, i odjel hitnog prijema sam po sebi može utjecati na psihološko stanje", kazao je voditelj istraživanja Donald Edmondson s medicinskog centra sveučilišta Columbia.

Prepuni hitni prijemi vode do duljeg čekanja na liječenje što povećava nezadovoljstvo bolesnika i rizik lošijeg ishoda, upozoravaju znanstvenici.

"Ako odete na hitni prijem u dane kada je veća gužva vidite razne vrste bolesnika, uključujući one s problemima ovisnosti i mentalno bolesne", kaže Benjamin Sun koji je proučavao prenapučenost bolnica, no nije bio uključen u istraživanje. "Ukoliko ste vrlo bolesni i u tim vas okolnostima liječe možete shvatiti zašto ste traumatizirani".

U okviru istraživanja korišteni su podaci o 135 osoba koje su preboljele infarkt i prošle su kroz hitni prijem između 2009. i 2011. u jednoj njujorškoj bolnici. U njoj je dnevno kroz hitni prijem prolazilo između 199 i 255 bolesnika.

Znanstvenici su utvrdili da je intenzitet simptoma PTSP-a kod osoba liječenih u dane kad je bila najmanja gužva bio 3 na skali intenziteta 0-88, a u dane kad je bila najveća gužva intenzitet je bio 8.

Komentirajte prvi

New Report

Close