Na e-knjige ćemo plaćati niži PDV, kao na tiskane

Autor: Saša Paparella , 02. lipanj 2017. u 14:20
Cilj je lakše doći do znanja, Foto: Nel Pavletić / Pixsell

Na e-publikacije se u nas plaćalo 25% poreza, a na klasična izdanja svega 5 posto.

Građani Europske unije jeftinije će plaćati elektroničke knjige, a državama članicama omogućeno je smanjenje PDV-a i primjena stope koja se primjenjuje na tiskane knjige.

Trenutačno se na e-knjige plaća 15 posto poreza (u Hrvatskoj je on kao i za većinu drugih roba i usluga 25 posto), dok države članice mogu oporezivati tiskane publikacije po nižoj stopi od pet posto, dok je nekima odobrena primjena nulte stope poreza na neke publikacije. Zastupnik u Europskom parlamentu Jozo Radoš naglašava kako je postojeće rješenje oporezivanja publikacija nelogično jer ne omogućuje povoljnije porezne stope i za one elektroničke.

“Stvaranje povoljnih uvjeta za elektroničke publikacije potpuno je na tragu europske politike Digitalne unije i ambicija da Europska unija bude lider na digitalnom području. Trebalo bi ići i dalje i elektroničke publikacije oporezivati po nižoj poreznoj stopi naspram tiskanih” kaže Radoš.

Zastupnica Dubravka Šuica rekla je da “sve više mladih koristi elektronske uređaje i platforme za vlastito informiranje i učenje. Državama članicama trebalo bi omogućiti primjenjivanje snižene, izrazito snižene ili čak nulte stope PDV-a na elektroničke publikacije kako bismo mladima omogućili olakšani pristup traženim online publikacijama i potaknuli inovacije i ulaganja u tehnološki napredak“.

Njena kolegica Marijana Petir reka je da će “snižena stopa PDV-a potaknuti daljnje stvaralaštvo, ali i rast gospodarstva”.     

Komentirajte prvi

New Report

Close