Na dnu smo EU s 9,2 eura po stanovniku

Autor: Marija Brnić , 03. travanj 2018. u 14:18
U svijetu 200.000 ispitivanja, kod nas 193/FOTOLIA

Novim pravilnikom postupak odobrenja ispitivanja sveo bi se s osam mjeseci na četiri tjedna.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić potvrdio je Hini da se radi na promjeni propisa koja uređuju klinička ispitivanja lijekova, a kojima bi se povećao njihov broj u zdravstvenim ustanovama i pacijentima omogućilo uključivanje u kliničke studije. Na toj inicijativi već dugo su inzistirale velike svjetske farmaceutske kuće koje su, njih 23, okupljene u Hrvatskoj u Inovativnoj farmaceutskoj industriji (iF!), od Rochea, GlaxoSmithCleina, Novartisa, Pfizera…

Godinama upozoravaju na problem sporosti sustava za obavljanje kliničkih ispitivanja lijekova, zbog čega je Hrvatska i jedna od zemalja s manjom aktivnošću u području inovativnih terapija, a time i ulaganjima koja ovim putem dolaze u zdravstveni sustav.  Iz iF!-a to ilustriraju podacima da se u Hrvatskoj godišnje u klinička ispitivanja ulaže 40 milijuna eura ili 9,2 eura po stanovniku.

Usporedbe radi, u Sloveniji se godišnje u klinička ispitivanja investira 161 milijuna eura, odnosno 81 euro po stanovniku, u Mađarskoj 158 milijuna eura godišnje ili 16 eura po stanovniku, dok se u Belgiji ulaže 2,4 milijarde, a u Danskoj 1,4 milijarde eura.   Ukupno se na globalnoj razini trenutno provodi 200 tisuća kliničkih ispitivanja, u koje se godišnje ulaže 16 milijardi eura, pa je Hrvatski udjel po ocjeni iF!-a zabrinjavajući.

Službeni podaci Ministarstva zdravstva pokazuju da se kod nas provode 193 klinička ispitivanja, a nekoliko je u postupku odobravanja. Prošle godine odobreno je bilo 69 novih, a u prvih nekoliko mjeseci ove godine sedam. U prosjeku je od 2009. godišnje bilo odobravano 65 kliničkih ispitivanja lijekova.  Najvećim dijelom radi se i ispitivanju lijekova za onkološke bolesti, kronične upalne bolesti poput Chronove bolesti i reumatoidnog artritisa, kardiovaskularne bolesti, te multiplu sklerozu i dijabetes.

Farmaceutske kuće glavnom preprekom u Hrvatskoj drže postojeći pravilnik koji za početak kliničkog ispitivanja lijeka traži najprije ishođenje pozitivnog mišljenja Središnjeg etičkog povjerenstva, koje za taj postupak ima rok od 30 dana, a potom u narednih 30 dana odobrenje treba dati i resorno Ministarstva zdravstva, nakon čega mogu započeti ugovaranja suradnje s bolnicama u kojima će se procesi obavljati. Farmaceuti tvrde da im za početak ispitivanja lijeka u Hrvatskoj treba i po osam mjeseci. Prijedlog koji su iznijeli Ministarstvu zdravstva ukupan bi proces mogao svesti na četiri tjedna, čime bi se u Hrvatskoj poboljšala dostupnost inovativnih terapija.  

Komentirajte prvi

New Report

Close