Na Danu energije o klimatskoj i energetskoj politici

Autor: Poslovni.hr/Hina , 28. studeni 2014. u 10:42
Goran Granić, Foto: Petar Glebov / Pixsell

Definiranje i implementacija energetske politike u svjetlu novih smjernica EU-a za 2030. godinu tema je 23. foruma “Dan energije u Hrvatskoj”.

Definiranje i implementacija energetske politike u svjetlu novih smjernica EU-a za 2030. godinu tema je 23. foruma "Dan energije u Hrvatskoj" koji se u petak održava u organizaciji Hrvatskog energetskog društva (HED).

Za definiranje klimatske i energetske politike potrebna je hrabrost, politička odlučnost i vizija, istaknuo je predsjednik HAD-a Goran Granić.

Ako prihvatimo da u EU postoji vizija, hrabrost i odlučnost da se ide u tom pravcu, onda je pitanje kako implementirati tu politiku stručno pitanje, koje je na žalost zanemareno, rekao je.

Zanemareno je, kako je kazao, zato što se previše osjeća da su se politika i interesi spustili duboko, da se zanemaruju stručna pitanja i problemi koji se pojavljuju.

Ponekad mi se čini, rekao je Granić, da je sreća što se zakoni fizike i elektrotehnike ne mogu mijenjati amandmanima, jer bi se mijenjali kao takvi.

Granić je rekao i da ako se procjenjuje da je klimatska politika EU odlučna, dobra i s vizijom, onda se to ne može reći za implementacijsku politiku. Ona je, kazao je, doživjela djelomičan uspjeh.

Ukoliko se želi ići putem kojim se nagovijestilo prema 2030. i 2040., implementacijska politika treba se mijenjati uvažavajući više stručna pitanja, "jer zakoni struke su jači od politike", rekao je.

Granić napominje kako će u idućim mjesecima i slijedećoj godini biti jasnije definirana implementacijska politika tako da još ima vremena utjecati na nju.

Sudionicima Foruma videoporukom se obratio predsjednik Republike Ivo Josipović.

Kazao je kako je smanjenje emisije ugljičnog dioksida i drugih stakleničkih plinova za najmanje 80 posto do 2050. godine u energetskom sektoru i 95 posto u proizvodnji električne energije najveći znanstveni, tehnološki, industrijski, organizacijski i ekonomski izazov za sve.

Nova energetska politika promijenit će našu proizvodnju, distribuciju i potrošnju električne energije. Ona će utjecati na svakog građanima, svaku tvrtku i zato se radi o izazovu koji se tiče i znanosti i tehnologije i industrije, kazao je Josipović te dodao kako je osim izazova to mogućnost za novu razvojnu strategiju Hrvatske.

Potrebno je što prije mobilizirati sve dijelove društva, političare, poduzetnike, znanstvenike i nevladin sektor da izrade ambiciozni gospodarski program. Program koji će biti temeljen na znanju i novim tehnologijama i koji će kao takav biti realna razvojna prilika za Hrvatsku, rekao je Josipović.

Novi razvojni procesi koji će dominirati u EU u godinama i desetljećima koji dolaze je poziv i izazov za Hrvatsku. Tko zaostane i na vrijeme ne pokrene svoje društvo imat će samo dodatne troškove, bez dodatne vrijednosti za svoje gospodarstvo, kazao je Josipović.

Komentirajte prvi

New Report

Close