Na čelu UHPA-e i dalje Boris Žgomba, novi izbori u rujnu

Autor: Marija Crnjak , 19. lipanj 2015. u 15:24
Boris Žgomba. Photo: Zarko Basic/Poslovni dnevnik/PIXSELL

Gradski ured izražava sumnju u postojanje kvoruma te u pravovaljanost svih donesenih odluka na predhodnim sjednicama.

Udruga hrvatskih putničkih agencija (UHPA) na Skupštini održanoj jučer u Zagrebu nije uspjela izabrati predsjednika, jer su aktualni predsjednik Boris Žgomba i njegova jedina protukandidatkinja Katarina Hauptfeld dobili jednak broj glasova članica Udruge, tako da Žgomba ostaje predsjednik Udruge do naredne skupštine koja se očekuje u rujnu.

Na skupštini su izabrani tek novi članovi upravnog i nadzornog odbora, a većinom glasova donijeta je i odluka da se u članstvo ne primaju četiri agencije koje su isključene u studenom prošle godine, Ban tours, Media Turist, Speranza i Alladin DMC. 

To je ujedno i bila jedna od spornih točki na sjednici koja je, kako doznaje Poslovni dnevnik, kao i prethodne dvije bila burna i dugotrajna, obilježena podjelom na dvije suprotstavljene skupine članica, te raspravom o zakonitosti rada Udruge i odluka donijetih na prethodnim skupštinama. Skupina koja je podržala Katarinu Hauptfeld zamjera vodstvu Udruge netransparentnost, zbog čega se vlasnica agencije Katarina Line i odlučila na kandidaturu.

"Još uvijek nismo dobili podatke o financijskom poslovanju UHPA-e, zbog čega ne odustajem od toga da se na sljedećoj Skupštini ponovno kandidiram za predsjednicu, kako bismo dobili novo vodstvo udruge koju smo svi zajedno stvarali”, poručila je nakon skupštine u četvrtak Hauptfeld. Protivnici vodstva Udruge među ostalim osporavaju i odluku o isključenju navedenih članica, te tvrde da ona nije donijeta u skladu s procedurom i statutom UHPA-e.

Njihove tvrdnje djelomično je potvrdio i Gradski ured za opću upravu Grada Zagreba, koji je prema prijavi vlasnika Ban Toursa Željka Markovića u travnju pokrenuo inspekcijski nadzor nad Udrugom. Nadzorom je utvrđeno da UHPA nepravilno vodi evidenciju članova, zbog čega “Gradski ured izražava sumnju u postojanje kvoruma te u pravovaljanost svih donesenih odluka, pa tako i odluke o odbijanju žalbe isključenih članova Udruge”, navodi se u zapisniku. Gradski ured stoga je Udruzi odredio obvezu da u roku od 60 dana ustorji popis članova u skladu sa Zakonom o udrugama, te da održi novu sjednicu Skupštine na kojoj će se odlučivati o statusu isključenih članova Udruge.  

Boris Žgomba ne smatra da se radi o značajnim propustima, no navodi kako će Udruga postupiti prema uputama inspektora.
“U nalazu se tek izražava sumnja u pravovaljanost odluka temeljem evidencije članova, no ne tvrdi se da odluke nisu pravovaljane. Prema preporuci iz zapisnika riješit ćemo pitanja evidencije i tad više neće biti sumnje”, kaže Žgomba, te dodaje da Udruga nastavlja normalno funkcionirati, kao i sve članice koje moraju odraditi još jednu zahtjevnu turističku sezonu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close