Na bubnju zgrada u Branimirovoj ili Jurišićevoj

Autor: Ksenija Puškarić , 30. rujan 2008. u 06:30

Vrijednost zgrade Hrvatske pošte u Branimirovoj mogla bi, procjenjuju konzultanti, iznositi desetak milijuna eura

Hrvatska pošta (HP) planira preseliti centralni prostor razrade pošiljaka iz zagrebačke Branimirove ulice na novu lokaciju u Buzinu pored Zračne luke Zagreb. Natječaj za izgradnju novog prostora tek će se raspisati, a ona bi se trebala financirati prodajom jednog od dva najveća zagrebačka objekta u vlasništvu Hrvatske pošte – zgrade u Branimirovojj ili pak one u Jurišićevoj ulici u samom centru metropole, koja ima veću vrijednost. Prema nekim konzultantima, vrijednost zgrade u Branimirovoj mogla bi iznositi desetak milijuna eura, a one u Jurišićevoj i mnogo više, ovisno o namjeni. “Teško je prognozirati kolika je vrijednost, jer ona ovisi o mnogo čimbenika, primjerice, hoće li prostor biti za poslovnu ili stambenu namjenu”, kaže Dubravko Ranilović, predsjednik Udruženja za posredovanje nekretninama pri HGK. No, činjenica je, tvrde poznavatelji tržišta, da je cijena kvadrata 100 metara od Trga bana Jelačića mnogo veća od one pokraj Glavnog kolodvora.

Ambiciozni plan
Poslovnom dnevniku ovu je informaciju potvrdio Jadranko Vehar, predsjednik Republičkog sindikata radnika Hrvatske, koji je sudjelovao na Strateškoj radionici HP-a održanoj od 24. do 28. rujna gdje je prezentiran Strateški okvir za poslovni plan Hrvatske pošte u 2009. godini. Okvir predstavlja ambiciozan plan koji bi tijekom četverogodišnjeg razdoblja HP trebao preobraziti u modernog, stabilnog i profitabilnog operatora. To konkretno znači da će se HP od sljedeće godine reorganizirati na četiri divizije – Poštu, Mrežu, Express i Podršku. Osim poslovnog restrukturiranja, u okviru je predstavljen i ambiciozan plan prema kojem HP planira biti ravnopravan konkurent operaterima iz EU, posebice širenjem u regiji. Plan tako predviđa i akvizicije ili udruživanje s drugim poštanskim operaterima, posebice u Bosni i Hercegovini i na Kosovu. Divizija Pošte tako bi već nagodinu trebala povećati prihode, primjerice uvođenjem ‘Track and Trace’ tehnologije za praćenje i dostavu visokovrijednih pošiljaka, paketa i preporučenih pošiljaka, smanjenjem transportnih i distributivnih troškova, čemu će prethoditi nabavka novih vozila na jeftiniji pogon, ali i optimizacija ruta.

Modernizirana mreža
Prihodi će se isto tako povećati i navedenim preseljenjem, te pokretanjem organizacijske jedinice Upravljanja imovine radi prodaje, zamjene ili unajmljivanje sve imovine koja nije u funkciji temeljne djelatnosti. Mreža će pak predstavljati moderniziranu mrežu poslovnica HP-a koje će kroz intenzivni program investicija u potpunosti zadovoljiti zahtjeve informatizacije, sigurnosti i uvjeta rada djelatnika, stoji u Strateškom okviru. Iako još nema službene potvrde, na radionici se “šuškalo” o HP-ovom strateškom povezivanju s City Expressom, što što potvrđuje i sporni dokument prema kojem se HP želi pozicionirati kao lider u kurirskim uslugama na domaćem tržištu, i to upravo novim akvizicijama. Iako se očekivalo da će se tijekom radionice definirati iznosi otpremnina za oko 1000 radnika koji bi do kraja godine napustili tvrtku, dogovora nije bilo. Upitna je ostala samo visina otpremnina.

Komentirajte prvi

New Report

Close