Financiranje Agrokora: Na 1 euro kredita više od eura senioriteta ne traže samo Rusi

Autor: Jadranka Dozan , 29. svibanj 2017. u 06:00
Povjerenik za Agrokor Ante Ramljak/ Jurica Galoić/PIXSELL

Dio kreditora gura ideju da se za jedan novouloženi euro prvenstvo naplate omogući za još 30 ili 50 centi.

Nakon što je izvršni direktor Sberbanka Herman Gref s prošlotjedne skupštine u Moskvi dao novi prilog nizu 'toplo-hladno' poruka vezanih uz Agrokor, danas bi nekoliko sastanaka o istoj temi u Zagrebu trebao odraditi drugi čovjek te banke, Maksim Poletaev.

Kako je već tijekom vikenda najavljeno, on bi se trebao sastati s premijerom Andrejem Plenkovićem i potpredsjednicom Vlade Martinom Dalić te izvanrednim povjerenikom u Agrokoru Antom Ramljakom. Neposredan povod je pitanje (ne)sudjelovanja ruskih kreditora u novoj tranši dodatne likvidnosti koja je koncernu žurno potrebna zbog povećanih potreba za obrtnim sredstvima na pragu glavne turističke sezone. Dosad su s tim u vezi inzistirali na tome da im se prizna pravo prvenstva naplate i za kredit od 100 milijuna eura koji su Agrokoru odobrili koji tjedan prije aktiviranja lex Agrokora.  Premda je pitanje uvjeta financiranja u prvom planu, to nije i jedina zamjerka Sberbanka i VTB-a na lex Agrokor.

 

100 milijuna

eura kredita Sberbank odobrio prije lex Agrokora

Jednako tako, premda su više-manje samo ruske banke apostrofirane kao one koje dodatno ubrizgavanje novca uvjetuju zapravo proširenjem tzv. senioriteta, u taj su se vlak u međuvremenu ukrcali i drugi potencijalni kreditori, uključujući i hedge fondove koji drže značajne iznose obveznica, valjda računajući da, ako bi se već odstupilo od 10. travnja (stupanja na snagu zakona o postupku izvanredne uprave), zašto bi to zahvatilo samo posljednji kredit Rusa. Dio kreditora stoga je skloniji svojevrsnom linearnom rješenju, prema kojemu bi se na euro novoga kredita dobilo pravo prvenstva za više od eura.

Primjerice, da se na novouloženi euro omogući 'senioritet' za, recimo, još 30 ili 50 centi ili čak cijeli euro na račun već postojećih potraživanja.  Može li izvanredna uprava osigurati dovoljan iznos kredita bez kreditora koji su se uhvatili za takve formule, ostaje vidjeti. Kao moguću premosnicu, i za problem dobavljača s mjenicama i za osiguranje dodatne likvidnost koncernu, neki vide HBOR, ali osim što bi se hipotetski aranžman s njim morao uklopiti u programski i pravni okvir HBOR-a, ta opcija ima i svoju političku dimenziju, a ona nema previše sluha za status prvenstva naplate.

S druge strane, eventualni  ustupak nekom vjerovniku odnosno skupini vjerovnika kod drugih skupina potiče daljnja 'bušenja' osnovnog modela.  Sve kategorije vjerovnika, pak, nastoje iskoristiti i vremensku stisku u kojoj Vlada mora djelovati u slučaju Agrokora. Iskoristili su je i predstavnici najvećih dobavljača prošlotjednim iznošenjem uvjeta za nastavak isporuke robe, uz istodobne prijetnje obustavom isporuke, nakon čega su ipak dobili neka jamstva i obećanja za čvršće definiranje statusa i zaštite (poput tretmana isporuka robe u smislu prvenstva naplate).  

Vezano uz problem regresnih mjenica, na sastanku radne skupine predstavnici dobavljača i faktoring društava te banaka (koji su potpisali Promemoriju o mjenicama) u petak nije dogovoreno produljenje moratorija, ali je iskazana volja za suradnju u rješavanju problema dobavljača. Obje strane iz Agrokora su pozvali da do srijede (31. svibnja) bilateralno urede odnose "kako bi se riješilo pitanje prijave tražbine i namirenja potraživanja koja su ostala nepodmirena uslijed otvaranja postupka izvanredne uprave".

Ramljak: S predstavnicima Sberbanka razgovaralo se i o novom modelu financiranja

Izvanredni povjerenik Agrokora Ante Ramljak u ponedjeljak poslijepodne ocijenio je da je s predstavnicima Sberbanka imao otvoren i konstruktivni razgovor, da su razgovarali i o novom modelu financiranja koncerna u kojem je ruskoj banci ponuđeno da sudjeluje te da novi kredit ne ovisi o tome hoće li ta banka u njemu sudjelovati.

"Mislim da smo imali jedan vrlo otvoren i konstruktivni sastanak, u kojem smo im iznijeli i prezentirali detalje oko tijeka procesa restrukturiranja, stanja u kompanijama unutar Agrokor grupe te smo razgovarali o novom modelu financiranja, u kojem je Sberbanci ponuđeno da sudjeluje", rekao je Ramljak novinarima nakon sastanka s predstavnicima ruske Sberbanke.

 Po njegovim riječima, njihov stav će se saznati uskoro. "Vidjet ćemo da li pristaju na sudjelovanje u tom kreditu", izjavio je te ih još jednom pozvao da se pridruže klubu banaka koji će financirati s "novom likvidnošću" Agrokor.

 O konkretnim iznosima kredita, kako je kazao Ramljak, još se nije razgovaralo, no naglasio je da su pri završetku razgovori o kreditiranju nove likvidnosti za Agrokor grupu. "Ti razgovori idu u dobrom smjeru i uskoro možete očekivati da vam iznesem i konkretne brojke i imena kreditora, koji uključuju i lokalne banke i strane banke", istaknuo je Ramljak.

Odgovarajući na upit novinara, Ramljak je ustvrdio da novi kredit ne ovisi o tome hoće li Sberbank u njemu sudjelovati. "Ja bih volio da i Sberbanka bude u tom kreditu, u tom klubu, međutim, to neće spriječiti druge banke da kreditiraju",, izjavio je.

Na upit traži li ruska banka državna jamstva, Ramljak je kazao da na ovom sastanku s takvim zahtjevom nisu izašli te dodao da se o tome nije razgovaralo. "Formalno nismo dobili nikakav takav zahtjev. Mislim da bi na takav zahtjev bilo teško odgovoriti", naveo je Ramljak.

Kao individualno najveći kreditor Agrokor, ocjenjuje Ramljak, normalno je da Sberbanka iskazuje svoju zabrinutost te je ocijenio da nisu imali punu informaciju o tijeku procesa. "Mislim da su sada nakon ovog sastanka dobili tu informaciju i ja se nadam da ćemo u suradnji sa svim dionicima i taj proces uspješno privesti kraju, uključujući i njih (Sberbank)", izjavio je Ramljak.

Kako je rekao, shema kreditiranja s 'roll up' mogućnošću im je prihvatljiva, ali će je još analizirati.

"Mislim da su zadovoljni izašli sa sastanka jer su dobili informacije o kretanju i financijskim pokazateljima pojedinih kompanija,. Svi su svjesni da je sezona u tijeku, počela je, pred nama je, i financijski rezultat svih kompanija unutar grupacije i njihova likvidnost će biti sve bolja i bolja", ustvrdio je.

 Kako je pojasnio, 'roll up'  znači da će se za jednu kunu uloženu u novi dug priznati jedna kuna ili manje starog duga kojeg će se moći prenijeti u prvenstvo naplate, kao senior financiranje.

"Jako je velik interes, tako da iznos koji oni nude premašuje iznos koji mi tražimo", kazao je Ramljak, odgovarajući na upit kakav je interes drugih banaka za novo financiranje. (Hina) 

Komentari (2)
Pogledajte sve

Ako to potpišu, ode Ledo, Jamnica i dr. za male novce u strane ruke.
Ovo je elegantan način preskakanja u redu naplate domaće dobavljače.

gule agrokor ko kokos ili jos bolej …kao sto gule gradjane ….ali tko je kriv todi da je dosao u tu situaciju

New Report

Close