MVEP potvrdio da je informiran o švicarskoj odluci

Autor: Poslovni.hr/Hina , 16. veljača 2014. u 12:33
Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Švicarska neće biti u mogućnosti potpisati u sadašnjem obliku bilateralni sporazum o širenju slobodnog pristupa švicarskom tržištu rada.

 Prva potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić telefonski je razgovarala sa švicarskom ministricom pravosuđa Simonettom Sommaruga koja ju je informirala da Švicarska neće biti u mogućnosti potpisati u sadašnjem obliku bilateralni sporazum o širenju slobodnog pristupa švicarskom tržištu rada, potvrđeno je u nedjelju iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske.

Sommaruga je izvijestila i Bruxelles o potrebi revizije sporazuma, kazao je njen glasnogovornik Philippe Schwander, dodajući da je ministrica rekla kako traži rješenje kojim bi se zajamčilo da Hrvati ne budu diskriminirani. Švicarci su na referendumu tijesnom većinom izglasali uvođenje kvota za radnike iz Europske unije, što je protivno ugovorima koje Švicarska ima s EU-om.

Bern i Bruxelles 15. su srpnja 2013., 15 dana nakon ulaska Hrvatske u EU, parafirali dodatni protokol Sporazumu o slobodi kretanja osoba (AFMP) kojim se regulira prijelazno razdoblje od 10 godina tijekom kojih se broj dozvola za Hrvate sustavno povećava, da bi nakon isteka tog razdoblja državljani Hrvatske imali punu slobodu kretanja na području Švicarske, kao i ostali građani zemalja EU. Upravo su ovih dana dvije strane trebale krenuti u postupak potpisivanja tog protokola, ali je ishod referenduma sve promijenio.

Referendumom od 9. veljače stvorena je "nova ustavna odredba" te "Švicarska ne može potpisati sporazum u sadašnjem obliku", rekao je Schwander.

O švicarskom referendumu se razgovaralo i na sastanku Vijeća za opće poslove u Bruxellesu ranije ovog tjedna. Tada je, nakon sastanka, ministrica Pusić istaknula dva problema. Jedno je ograničavanje slobode kretanja, jedno od temeljnih sloboda i možda u svijesti građana EU najvažnije slobode; drugo je pitanje diskriminacija među državama članicama i građanima država članica – dakle drugačiji tretman za državljane RH nego za državljane drugih zemalja EU.

Istaknula je da su zemlje članice izrazile nadu da će Švicarska poštivati preuzete obveze temeljem međunarodnog prava odnosno međunarodnih ugovora koji se temelje na međunarodnom pravu i koji su u tom smislu iznad domaćih zakonodavstava, međutim na Švicarskoj je sada da da odgovor na to pitanje kako će reagirati s jedne strane na rezultate svog referenduma, a s druge strane na činjenicu da postoje ti međunarodni ugovori.

Ministrica Pusić istaknula je vrlo jasan stav država članica je da se prvo – neće dozvoliti diskriminacija među državama članicama i drugo – da postoji odredba po kojoj je sve što je dogovoreno u odnosima između država članica i Švicarske – paket i ukoliko padne jedan od elemenata tog dogovora, pada cijeli dogovor te je potrebno pokrenuti nove pregovore jer je sloboda kretanja ljudi sastavni dio i slobode kretanja kapitala i slobode kretanja usluge, dakle korištenja zajedničkog tržišta koje je, naravno, svima interesantno, ali to uključuje i slobodu kretanja ljudi.

Komentirajte prvi

New Report

Close