MVEP: Nijedna članica EU ne izdaje vize na granici, niti putem interneta

Autor: Agencija VLM , 19. lipanj 2013. u 12:06
Ilustracija

Vize se izdaju u hrvatskim veleposlanstvima i u svim drugim veleposlanstvima država članica EU u Rusiji i Ukrajini, naglašavaju iz MVEP-a jer, navode, u posljednje se vrijeme u javnosti iznose netočni ili nepotpuni podaci.

Hrvatska je bila obvezna uskladiti svoj vizni sustav sa zajedničkim viznim sustavom EU tri mjeseca prije ulaska u EU, što je i učinjeno 1. travnja 2013. Vize se izdaju u roku do pet radnih dana, a u žurnom postupku do tri radna dana, kako u hrvatskim veleposlanstvima tako i u svim drugim veleposlanstvima država članica EU u Rusiji i Ukrajini, naglašavaju iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova jer, navode, u posljednje se vrijeme u javnosti iznose netočni ili nepotpuni podaci.

– Ni jedna država članica EU ne izdaje vize na granici ni putem interneta. Istina je da se internet koristi samo u jednom koraku postupka izdavanja viza, ali ne u potpunosti. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova i Ministarstvo turizma obavili su detaljne pripreme i sastanke s ruskim turističkim agencijama kako bi ih se upoznalo s novim sustavom izdavanja viza. Između ostalog, održano je nekoliko prezentacija kako za hrvatske putničke agencije i gospodarstvenike tako i za ruske turističke agencije u Moskvi. Otvoreni su ili će uskoro biti otvoreni vizni centri širom Rusije. Veleposlanstvo RH u Moskvi za prima zahtjeve za vize radnim danom do 19 sati, subotom i praznikom te po potrebi i nedjeljom, navodi se. 

Između ostalog, naglašavaju da Hrvatska ne može izdavati schengensku vizu jer nije dio schengenskoga prostora. Diplomatske misije i konzularni uredi imaju uputu za izdavanjem višekratnih viza zbog mogućnosti odlazaka na izlet u Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu ili zbog prolaska neumskim koridorom.

Navodi se i da je Veleposlanstvo RH u Moskvi izdalo 24.057 viza od 1. 4. do 18. 6. (u prosjeku 305 po danu), a samo u razdoblju od 10. 6. do 18. 6. izdano je 6436 viza. Inače, državljani Ruske Federacije i Ukrajine uvijek su trebali vizu za ulazak u Hrvatsku, ali je proteklih godina vizni režim bio suspendiran u razdoblju između travnja i studenog, što od 1. travnja 2013. više nismo u mogućnosti napraviti radi zajedničkog viznog sustava, priopćeno je iz MVEP-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close