MVEP: Neugodno smo iznenađeni Nikolićevim izjavama

Autor: Poslovni.hr , 26. studeni 2012. u 17:54
Tomislav Nikolić (EPA)

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH danas je priopćilo reakciju na izjave Tomislava Nikolića izrečenim u intervju Kuriru.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH danas je priopćilo reakciju na izjave predsjednika Republike Srbije Tomislava Nikolića izrečenim u intervju Kuriru. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

>>> Josipović: Nikolićeve izjave ne idu u prilog dobrih odnosa i pomirenja

"Neugodno smo iznenađeni izjavama predsjednika Republike Srbije Tomislava Nikolića, izrečenim u intervjuu objavljenom danas u dnevnom listu Kurir, koje nimalo ne pridonose normalizaciji odnosa u regiji i smatramo ga lošom porukom za odnose Hrvatske i Srbije.

Odlučno odbacujemo sve tvrdnje o Hrvatskoj izrečene u intervjuu. Hrvatska je zemlja koja poštuje i poštovat će pravosudne institucije, kao jedini mogući način funkcioniranja države. Takav stav je u temeljima uspostavljanja pravne države, koja je, između ostalog, i pretpostavka članstva u EU.

Neslaganje s presudom Haaškog tribunala stvar je osobnog stava svakog pojedinca pa tako i predsjednika Nikolića. Međutim, smatramo važnim još jednom istaknuti kako je Hrvatska prihvatila suradnju s Tribunalom, donijela je i Ustavni zakon o suradnji s Haškim sudom, a sve je svoje obveze je ispunila, u skladu s međunarodnim pravilima, pravom i obvezama.

U slučaju Gotovina i Markač, presuda Haškog suda nedvojbeno konstatira da te dvije osobe nisu odgovorne za ratne zločine počinjene za vrijeme rata na teritoriju Hrvatske te da se u operaciji Oluja nije radilo o udruženom zločinačkom pothvatu.

Podsjećamo da su visoki hrvatski dužnosnici više puta naglasili kako to ne znači negiranje zločina koji su počinjeni na teritoriju Republike Hrvatske od strane pojedinaca, ni sa hrvatske ni sa srpske strane. Također, više smo puta naglašavali kako ni zločin ni počinitelj nemaju nacionalnosti, upravo suprotno – svaki počinitelj bez obzira na nacionalnost bit će kažnjen za zločin kojeg je počinio.

Želimo naglasiti kako je hrvatsko pravosuđe procesuiralo i nastavlja procesuirati pojedince osumnjičene za pojedine zločine. Neki od tih postupaka završili su pravomoćnim presudama i krivci služe ili su odslužili zatvorske kazne.

I još jednom želimo naglasiti – ni u kojem od tih slučajeva nije optužen hrvatski ili srpski narod, odnosno Hrvati ili Srbi. Uvijek se radi o konkretnim pojedincima i konkretnim zločinima."

Komentirajte prvi

New Report

Close