MUP pozvao seljake na deblokadu prometnica

Autor: Poslovni.hr/Hina , 09. kolovoz 2013. u 14:57
Arhivska fotografija (Photo: Goran Ferbezar/PIXSELL)

“Organizatori prosvjeda obavezni su prosvjede prijaviti pet dana prije početka održavanja, što u ovom slučaju nisu učinili”, navodi se u priopćenju MUP-a.

Ministarstvo unutarnjih poslova upozorilo je danas da organizatori poljoprivrednih prosvjeda koji su traktorima blokirali prometnice na području četiri policijske uprave, nisu na vrijeme prijavili prosvjed, te je pozvalo poljoprivrednike-prosvjednike da odblokiraju prometnice i svoje djelovanje usklade sa Zakonom o javnom okupljanju i Zakonom o sigurnosti prometa na cestama.

"Organizatori prosvjeda obavezni su prosvjede prijaviti pet dana prije početka održavanja, što u ovom slučaju nisu učinili", navodi se u priopćenju objavljenom danas na mrežnim stranicama MUP-a.

Ističe se kako je Ustavom RH građanima zajamčeno pravo na mirni prosvjed i javno okupljanje "ali isključivo pod uvjetima propisanim Zakonom o javnim okupljanju".

Nadalje, podsjećaju iz MUP-a, Zakonom o javnom okupljanju izričito se propisuje da se prosvjed ne može održati na auto cestama i magistralnim cestama na način kojim se ugrožava sigurnost cestovnog prometa.

"Prosvjednici su današnjim prosvjedom prekršili odredbe Zakona o javnom okupljanju, ali i Zakona o sigurnosti prometa na cestama", dodaje se u priopćenju.

MUP je stoga upozorio prosvjednike da odblokiraju promet i da svoje ponašanje usklade s Zakonom o javnom okupljanju i Zakonom o sigurnosti prometa na cestama.

Iz policije također izvješćuju kako su poljoprivrednici-prosvjednici traktorima jučer blokirali prometnice u četiri policijske uprave.

Na području PU brodsko-posavske sinoć je blokiran jedan kolnički trak županijske ceste ŽC Nova Kapela – Lužani i ulaz i izlaz AC Lužani u potpunosti. U Velikoj Kopanici blokirana je cesta D7 te je zatvoren pravac Vrpolje-V. Kopanica-S. Šamac i izlaz prema autocesti A3 V. Kopanica. U mjestu V. Kopanica blokiran je i alternativni pravac za Vrpolje-S. Šamac-Đakovo. Također blokirana je cesta D51, pravac za naplatne kućice AC N. Gradiška, a kao alternativni pravac određen je poljski put koji omogućava prometovanje prema autocesti, te je blokiran D7 za pravac V. Kopanica-Vrpolje.

Na području PU osječko-baranjske prosvjednici su sinoć blokirali dio đakovačke obilaznice u dužini 300 do 400 metara u potpunosti, zbog čega se promet preusmjerava kroz grad Đakovo.

Na području PU virovitičko-podravske, prosvjednici su blokirali u potpunosti D5, za pravac Lukač-Terezino Polje prema graničnom prijelazu T. Polje, te je određen alternativni pravac kroz mjesto Lozan – Lukač – Gradina.

Na području PU vukovarsko-srijemske kod raskrižja Županja-Bošnjaci prosvjednici su sinoć blokirali D55 prema graničnom prijelazu Županja-Orašje, te je određen alternativni pravac kroz grad Županju prema graničnom prijelazu.

Komentari (4)
Pogledajte sve

Koji je ovo cirkus ovdje, uzas. Svake godine ista stvar… ama bas svake. Uskoro cu sa sjevera samo pijuckati pivu i uzivati ne geldajuci ovaj show na TV i taj stalni cirkus…tko god me pita, preporucit cu zemlju za odmor, ali za ista drugo HR je uzas i koma.

Neka mi netko objasni kako je u bogatim zemljama psenica jeftinija, mlijeko u ducanu 4kn, i svi zarade?


Ma sta se ima pozivati.
Hapsi, sve hapsi.
Jesmo li turski mentalitet ili nismo.
Kad se hapsi zvizdac Milanovicu, onda je sve moguce u turskoj Hrvatskoj.

A zasto bi ih hapsili.Pa nisu zvizdali.

Trebalo bi dignut novi kredit da gladni seljaci dobe potpore u 100% iznosu,ili 2 kune plus na sve gorivo za otplatu svih John Deere.

Ma sta se ima pozivati.
Hapsi, sve hapsi.
Jesmo li turski mentalitet ili nismo.
Kad se hapsi zvizdac Milanovicu, onda je sve moguce u turskoj Hrvatskoj.

New Report

Close