MUP mora policajcu platiti 9240 kuna za građansko odijelo jer je radio u svojoj odjeći

Autor: Poslovni.hr/Hina , 14. prosinac 2017. u 15:23
Foto: Ivica Galović / Pixsell

Tu je jaknu, ističe, mogao koristiti samo tri mjeseca godišnje, a ostalih je devet mjeseci tijekom 2014. i 2015. policijske poslove obavljao isključivo u vlastitoj odjeći i obući.

Općinski radni sud u Zagrebu nepravomoćno je presudio da MUP jednom policajcu treba isplatiti naknadu za građansko odijelo u iznosu od 9240 kuna, uvećano za zatezne kamate jer mu nije bilo uvaženo pravo na plaćeno civilno odijelo te je policijske poslove godinama obavljao u vlastitoj odjeći.

Sud je u cijelosti prihvatio tužbu policajca Ž. H. u kojoj je naveo da je bio zaposlen u Mobilnoj jedinici prometne policije kao ''policijski službenik – motociklist'', a od 2014. i vođa ophodnje te da, prema pravilniku, za obavljanje policijskih poslova ima pravo na građansko odijelo.

Navodi da je i prema članku Uredbe o unutarnjem ustrojstvu MUP-a, koji je bio na snazi do studenoga 2013, imao pravo na civilnu odjeću i obuću za obavljanje posla, a od tada na osnovnu i dodatnu policijsku odoru. No, MUP mu tada nije dao odoru već je zadužio samo neobilježenu zimsku taktičku jaknu i remen za prikriveno oružje.

Tu je jaknu, ističe, mogao koristiti samo tri mjeseca godišnje, a ostalih je devet mjeseci tijekom 2014. i 2015. policijske poslove obavljao isključivo u vlastitoj odjeći i obući.

S druge strane, MUP je u odgovoru na tužbu naveo da je policajac Ž. H. zadužio taktičku jaknu i natpis "policija" za prsa i leđa te ''da je rok uporabe jakne pet godina i može biti u uporabi do 2017''. Isticali su i da je tijekom 2013. mjesec i pol dana radio u odori motociklista te je zadužio motociklističku odoru pa nije ''policijske poslove primjenom policijskih ovlasti obavljao isključivo u građanskom odijelu''. Stoga su u MUP-u predložili odbaciti tužbeni zahtjev u cijelosti.

No, kako se ističe u presudi, sud je na temelju savjesne i brižljive ocjene svakog dokaza zasebno kao i svih dokaza zajedno te na temelju rezultata cjelokupnog postupka zaključio da je tužbeni zahtjev policajca u cijelosti osnovan. Osim naknade za građansko odijelo, MUP bi trebao platiti i 4687 kuna naknade parničnih troškova uvećanih za zatezne kamate, ali na tu presudu Ministarstvo unutarnjih poslova ima pravo žalbe Županijskom sudu.

Komentirajte prvi

New Report

Close