MUP još ne zna kako će izgledati registarske pločice s europskim logom

Autor: Poslovni.hr/Hina , 30. lipanj 2014. u 09:28
Borna Filic/PIXSELL

MUP je od 11. prosinca 2013. do 11. siječnja ove godine proveo javnu raspravu u vezi novih registracijskih područja i izgleda novih registarskih pločica.

Godinu dana od ulaska Hrvatske u Europsku uniju, Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) još nije odlučilo kako će izgledati nove registarske pločice s europskim zvjezdicama, a njihovo izdavanje okvirno planira za početak iduće godine.

MUP je od 11. prosinca 2013. do 11. siječnja ove godine proveo javnu raspravu u vezi novih registracijskih područja i izgleda novih registarskih pločica, u sklopu koje je stiglo nekoliko stotina prijedloga.

Dosad je obavljena analiza pristiglih prijedloga, ali još uvijek nisu doneseni konačni zaključci jer se želi temeljito razmotriti mišljenje javnosti i struke, navodi MUP u odgovoru Hini.

Planira u skorije vrijeme raspisati javni natječaj na kojemu bi se birao novi dizajn registarskih pločica, čije se izdavanje okvirno planira za početak 2015.

Varijanta pločica bez oznaka registarskog područja još na razmatranju

S obzirom na pristigle prijedloge te iskustva, MUP razmišlja o uvođenju novih registracijskih područja, tako da oznaka na pločici ne bude vezana uz ime grada, kao dosad, ali ni županije ili nekog drugog područja.

Po modelu koji se primjenjuje u nekoliko država članica EU kao i, primjerice, u BiH, prema samoj oznaci pločice ne bi bilo vidljivo područje, odnosno mjesto gdje je vozilo registrirano, kažu u MUP-u. Međutim, konačna odluka nije donesena nego su to samo razne varijante koje se još uvijek razmatraju.

Izgled europskog loga u koji se na pločicama upisuje međunarodna oznaka države propisan je uredbom Vijeća EU, no u MUP-u kažu da ona ne propisuje obvezu uvođenja razlikovnog znaka na registarskoj pločici.

Na prijedloge pločica s europskim logom, koje je MUP predstavio krajem 2013., obrušili su se dizajneri ocjenivši ih "katastrofom koja će Hrvatsku predstaviti kao zemlju elementarne vizualne nepismenosti".

Hrvatsko dizajnersko društvo tada je ustvrdilo da MUP-ovi prijedlozi pločica ne zadovoljavaju najosnovnije standarde njihove namjene – nisu čitljivi i ne komuniciraju jasan i sustavno osmišljen identitet.

Nakon kritika zbog "netransparentne javne rasprave koja je unaprijed zaobišla dizajnere i svela odlučivanje o bitnoj i dugoročnoj stvari na populističku referendumsku anketu", ministar Ranko Ostojić sastao se s dizajnerima kojima je rekao da će zatražiti i mišljenje struke kako bi se našlo najbolje rješenje.

Dok se uvođenje novih registracijskih pločica tek očekuje, zbog ulaska u Europsku uniju već su promijenjeni brojni dokumenti, od osobne iskaznice do vozačke i prometne dozvole, a prema novom Zakonu o prebivalištu određeni su precizniji uvjeti prijave prebivališta i vođenja zbirke podataka o prebivalištu.

Granična policija do ljeta iduće godine bit će spremna za Schengen

Jedna od najzahtjevnijih zadaća koju MUP treba odraditi jest priprema za ulazak u schengenski prostor, čije se unutarnje granice može prelaziti bez kontrole bilo kada i gdje. U MUP-u smatraju da će granična policija do ljeta iduće godine biti spremna za to.

Kako bi bila spremna za podnošenje prijave za ulazak u Schengen, Hrvatska treba primijeniti schengensku pravnu stečevinu te uputiti formalnu deklaraciju o spremnosti za schengensku evaluaciju.

Za osiguranje uvjeta za ulazak u Schengen Hrvatska na raspolaganju ima 120 milijuna eura iz Schengenskog instrumenta i 30 milijuna eura iz vlastitog proračuna.

Što se tiče dijela koji je u nadležnosti MUP-a, u razdoblju od 2015. do 2020. od EU-a se očekuje iznos od oko 35 milijuna eura. Međutim, dosad nije obavljena ni jedna isplata iz sredstava Schengenskog instrumenta za Hrvatsku jer ni jedan ugovor još nije izvršen.

Dosad je objavljeno 14 poziva za nadmetanje za nabave koje se financiraju iz sredstava Schengenskog instrumenta te su potpisana četiri ugovora, kažu u MUP-u.

S ulaskom Hrvatske u EU na brojnim graničnim prijelazima sa Slovenijom i Mađarskom uvedena je zajednička granična kontrola, što bi hrvatskim i ostalim građanima EU-a trebalo omogućiti brži i jednostavniji prelazak preko schengenske granice dok Hrvatska i sama ne postane dijelom tog prostora.

Zajednička mjesta za obavljanje granične kontrole na jednom mjestu uvedena su na 35 prijelaza na granici sa Slovenijom, a isto se uskoro očekuje na još osam graničnih prijelaza. Na granici s Mađarskom zajednička kontrola obavlja se na četiri prijelaza, a očekuje se proširenje tog modela na još tri prijelaza.

Komentari (18)
Pogledajte sve

Ovako-izgledaju-nove-hrvatske-registarske-pločice.

Dvije i pol godine nakon ulaska u Europsku uniju Hrvatska bi napokon trebala dobiti nove registracijske pločice.

Bivši ministar Ostojić, kojem nisu bile prioritet zbog njih je trpio brojne kritike, a njegov nasljednik – slavodobitno je objavio da se nove tablice već izrađuju.

http://direktno.hr/en/2014/domovina/38631/Orepi%C4%87-ostavlja-grb-Ovako-izgledaju-nove-hrvatske-registarske-plo%C4%8Dice.htm

EU predlaze-novcane-nagrade-za-spajanje-opcina

U Europskoj komisiji smatraju da Hrvatska ima previše gradova i općina, neučinkovitih s obzirom na trošak, te predlažu da se odluče na dobrovoljno spajanje – uz novčani poticaj.

Upravo to savjetovali su predstavnicima Vlade činovnici iz Bruxellesa, koji su stigli u Zagreb na konzultacije oko provođenja Nacionalnog plana reformi

Hrvatska bi trebala imati mehanizam poticanja i ohrabrivanja lokalnih vlasti da se dobrovoljno odluče na spajanje općina i gradova.

http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/376215/Bruxelles-predlaze-novcane-nagrade-za-spajanje-opcina.html

*
Umjesto da štedi SDP/HNS vlada namjerava svakoj selendri narediti da ima registracijske ploćice sa svojim slovima.

Za tih novih stotinjak raznih tablica morat će se zaposliti novih nekoliko stotina uhljeba koji će izdavati tablice po tim selendrama.

Koji je razlog promjene tablica ?

1.Zapošljavanje Uhljeba ?

2.Brisanje Hrvatskog grba ?

Hoće li posle 1.jula milicija kažnjavati one koji nemaju nove tablice???

@ miami,

vidim da si prepoznala tebi dragu zastavu iz “regiona” :
crven,
plavi ,
bijeli
i da si se ti brzo odlučila za tu oznaku ,
samo da ne vidiš Hrvatski grb.

Hrvatski povijesni grb mora ostati !

.

New Report

Close