MUP daje posao domaćim tvrtkama

Autor: Saša Paparella , 29. rujan 2017. u 14:58
Naručeno je 9000 čizama i 1500 pari gležnjača

Ugovor s konzorcijem okupljenim oko ENT-a vrijedi 35 milijuna kuna, a proizvodnja obuće 8,6.

U četvrtak su stigle dvije vijesti  o ugovorima koje MUP potpisuje s domaćim tvrtkama Borovo i Jelen Professional, odnosno  konzorcijem koji predvodi Ericsson Nikola Tesla.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, predsjednica Uprave Borova Gordana Odor i direktor čakovečke tvrtke Jelen Professional Darko Pintarić potpisali su u Borovu ugovor o proizvodnji 9000 pari zimskih čizama za sve rodove policije, te 1500 pari gležnjača za potrebe interventne policije.

Čizme gotove do zime
"Ugovorene količine obuće trebale bi biti dovoljne pripadnicima policije za ovu zimu", kazao je ministar Božinović, dodajući da od lipnja do kraja ove godine MUP u obuću investira 12 milijun kuna. "Današnji ugovor vrijedi 8,6 milijuna kuna, ali ono što je još važnije za budućnost je mogućnost sklapanja okvirnih sporazuma, gdje bi u nešto dužem razdoblju, možda na dvije godine, vidjeli koje su to potrebe i kako stalno unaprjeđivati kvalitetu, jer samo zadovoljan policajac je onaj koji daje sud o proizvodu", istaknuo je Božinović.

Gordana Odor je istaknula kako će Borovo i dalje proizvoditi modnu obuću, ali u toj tvrtki smatraju kako će proizvodnja namjenske obuće biti generator razvoja Borova.  "Možemo hrvatskim policajcima ponuditi našu obuću koja je vrlo kvalitetna, a u dogovoru s Ministarstvom planiramo u sljedećem koraku baviti se dodatnim razvojem te obuće", poručila je Odor. 

Dodatnih šest lokacija  
Iz kompanije Ericsson Nikola Tesla, kao nositelja konzorcija u kojem su još Tehnomobil Securitas i Dat-Con, stigla je vijest da je s MUP-om ugovoren nastavak nadogradnje sustava za nadzor državne granice. Vrijednost ugovorenih poslova iznosi 35 milijuna kuna, plus PDV.  Izvedba počinje odmah, a završetak realizacije je planiran u roku od dva mjeseca. Ugovorenim poslovima, uz već sedam prije isporučenih lokacija opremljenih za nadzor granice, uključit će se dodatnih šest lokacija čime će granica prema Republici Srbiji biti u potpunosti pokrivena te će rizik ilegalnih ulazaka u Republiku Hrvatsku u ovom dijelu hrvatske granice biti minimalan. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

Glavno da menadžment Borova ne razumije proizvodnju….

Cipele za MUP.
Prema objavljenim podacima Borovo i Jelenprofessional će za MUP izraditi 9000 pari cipela i 1500 pari gležnjača. Dakle ukupno 10500 komada obuče i ugovor za taj posao je potpisan na iznos od 8.600.000 kn.
Uhvatim se malo matematike: 8.600.000 : 10.500 = cca 819,04 kn /par cipela.

Iako sa pobornik jačanja domaće proizvodnje ne mogu se oteti dojmu da je ovo oblik nedopuštenih subvencija države. Naime, obične cipele kakve nose hrvatski policajci mogu se kupiti i u slobodnoj prodaji kao artikli Borova i njihova cijena po komadu u trgovini nikako ne može doseći cijenu od 819 kn jer je to smješno.
Pogledom na web stranicu Jelena professional doista imaju u svojoj ponudi cipele gležnjaće koje vode kao obuču za policiju i čija je cijena oko 840 kn/par.

Stoga ponavljam drago mi je da hrvatski policajac nosi hrvatsku cipelu, ali smatram da se osnaživanje Borova mora raditi kroz proizvodnju koja će biti na zdravim i održivim nogama kako bi se takav proizvod prodao i nekoj drugoj stranoj policiji ili stranoj javnoj službi, no siguran sam da osim državnog proračuna RH nitko drugi par običnih radnih – policijskih cipela koje se usljed korištenja nakon relativno kratkog vremena raspadnu, ne platio više od 100 EUR po komadu.

Napominjem da Borovu želim dugu i sretnu budućnost ali ovakvo poslovanje dugoročno nije održivo jer Borovo ne može živjeti samo od proizvodnje obueć za hrvatske javne službe (policija, vojska, vatrogasci i ne znam koji sve) jer smo pre mala država i Borovo mora prodavati na otvorenom tržištu po realnim cijenama da bi dugoročno opstalo na tržištu.

New Report

Close