Munja i u predstečaju osvaja nova tržišta, prihodi rastu 20%

Autor: Suzana Varošanec , 27. siječanj 2017. u 07:45
Ivan Miloloža, predsjednik Uprave tvrtke Munja/Igor Kralj/PIXSELL

Predsjednik Uprave Ivan Miloloža ugovorio je nove poslove za Katar, Grčku i Libanon teške 3,1 mil. eura.

Uz standardna strana tržišta Rusije, ex-Jugoslavije, Poljske, Ukrajine i Italije, gdje od ranije  izvozi zagrebačka Munja, jedini hrvatski proizvođač akumulatora, doznajemo, u Zagrebu je upravo u tijeku proizvodnja i za nove naručitelje iz Katara, Grčke i Libanona.

Posao za Katar vrijedan je dva milijuna eura, onaj za Grke – milijun eura, dok isporuka dogovorena za Libanon iznosi sto tisuća eura. U 2017. se očekuje i rast prihoda Munje od najmanje 20%, a slijedi završetak njezina atipičnog predstečaja, u kojem je zbog malog duga – navodno je iznosio oko 400.000 kuna, tvrtka završila  u tom dugotrajnom postupku, dok je u nizu predstečajeva kao vjerovnik otpisala 16 milijuna kuna potraživanja svojim dužnicima.

Predsjednik Uprave Munje Ivan Miloloža, poznat ne samo kao bivši predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca, nego i po doktoratu "Strategija upravljanja poduzećima u krizi" kojeg su prema Večernjem listu otkupili njemački znanstvenici, nije želio komentirati sam postupak. Samo je potvrdio sve ono što muči predstečajne dužnike, odnosno generalno otežavajuću okolnost za poslovanje dužnika tijekom provođenja predstečaja, i to glede prepreke za preuzimanje novih obveza i dogovaranje novih poslova.

 "Specifičnost ovog postupka je da ste blokirani u poslovanju dok ne izađete iz predstečajne nagodbe", kaže Miloloža, koji otkriva i kako je u proteklih dva mjeseca sklopio nekoliko novih izvoznih poslova, a ključno je što se tiču ulaska Munje na nova tržišta. Ukratko, Fina je sad provela drugostupanjska rješenja – posrijedi su usvojene žalbe vjerovnika, i objavila svoje novo rješenje o prihvaćanju plana financijskog i operativnog restrukturiranja Munje od 20. siječnja.

Nakon što ono postane izvršno, odnosno po proteku žalbenog roka, Munja u roku od 15 dana treba predati papire na sud za zaključenje nagodbe. Financijska agencija u radu ima još 30-ak predstečajnih predmeta koji se vode po Zakonu o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, koji je važio prije donošenja novog Stečajnog zakona. Po nekima, slučajevi su specifični, kao što je to "ispod radara" i atipični predmet Munje.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Super! Preporod, koja tvrtka! Iz predstečaja u renesansu! Sjajno, još par mjeseci, pa opet u predstečaj!

New Report

Close