Multilateralnom suradnjom do većih ulaganja u obnovljive izvore energije

Autor: Objava za medije , 09. svibanj 2019. u 09:43
FOTO: GettyImages

U organizaciji Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u Splitu je danas u sklopu projekta FIRESPOL (Financijski instrumenti u projektima obnovljivih izvora energije) počeo međunarodni dvodnevni skup na kojem uz predstavnike Hrvatske sudjeluju i predstavnici Španjolske, Njemačke, Latvije, Irske i Poljske.

Razmjenom iskustava i prezentacijama primjera dobre prakse zemalja sudionica želi se stvoriti okvir koji će potaknuti intenzivnija ulaganja kako javnog tako i privatnog sektora u obnovljive izvore energije. 

Suada Mustajbegović iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, koja je ujedno i voditeljica FIRESPOL projekta u Hrvatskoj istaknula je da će ova multilateralna suradnja pomoći Hrvatskoj u kreiranju programa za slijedeće operativno razdoblje kroz definiranje prioriteta, ali i iznalaženja mogućnosti za financiranje projekata u području obnovljivih izvora energije. Mustajbegović je istaknula kako Fond uz sredstva koja su dostupna iz europskih fondova ulaže i nacionalna sredstva te najavila kako je ovoj godini osigurao oko 50 milijuna kuna za poticanje sustava korištenja obnovljivih izvora energije u kućanstvima. 

Ravnatelj Energetske agencije španjolske regije Extremadura „Agenex“ Cosme Segador Vegas je rekao kako projekt FIRESPOL ima za cilj  poticanje obnovljivih izvora energije kroz javne i privatne programe financiranja, uvođenje inovativnih financijskih instrumenata ili složenih programa dodjele bespovratnih sredstava. „Želimo utvrditi koje su dobre prakse u pogledu inovativnih financijskih instrumenata, analizirati stanje i uvjete u svakoj regiji, a sve u svrhu definiranja potrebnih izmjena u politikama kako bi se potaknuo rast obnovljivih izvora energije“, komentirao je Segador Vegas. Prema njegovim riječima u Španjolskoj se zbog svoje jednostavnosti, ali i padu cijene najviše koriste fotonaponski solarni sustavi. Uz to sunčeva energija je vrlo postojan izvor energije koji je pogodan za mnoge primjene. Tijekom 10 godina u Španjolskoj se gotovo trostruko povećalo i korištenje energije vjetra. 

Pored predstavnika zemalja partnera na radionici su sudjelovali i predstavnici raznih hrvatskih institucija, tvrtki i banaka kako bi se utvrdila što učinkovitija, ali i primjenjiva rješenja za ovdašnje prilike, a sve s ciljem povećanja korištenja obnovljivih izvora energije. 

Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru programa Interreg Europe.

Komentirajte prvi

New Report

Close