Müller: Zaba nas iz centra može istjerati tek 2022. godine

Autor: Danijela Jozić / VLM , 26. listopad 2012. u 08:25
Već pet godina Müller u zgradi na Trgu bana Jelačića na nekoliko katova ima svoju trgovinu/PIX

Ugovor Müllera i Varteksa istječe do kraja 2012., no mogu ga produljiti još dva puta po pet godina. Proljetos su potvrdili da će to učiniti.

Zagrebačka banka prošloga je mjeseca počela prodaju bivše Varteksove zgrade na Trgu bana Josipa Jelačića. "Sjela je" na zgradu u samom središtu Zagreba s obzirom na to da je varaždinski Varteks suočen s teškoćama u poslovanju. 

U priči koja bi se trebala ticati samo Varteksa i Zabe kolateralna bi žrtva na neki način mogla postati tvrtka Müller Hrvatska. Već pet godina, naime, taj njemački drogerijski lanac u spomenutoj zgradi na nekoliko katova ima svoju trgovinu. Ugovor o najmu koji je Müller Hrvatska potpisao s Varteksom istječe do kraja godine, s tim imaju mogućnost produljiti ga još dva puta na po pet godina, dakle do 2022. godine. Namjeru da dotad ostanu u najmu već su iznijeli proljetos tadašnjem najmodavcu. "Zagrebačka banka prodaje zgradu i u tijeku je dubinsko snimanje za sve zainteresirane kupce. Znamo i da bi Zagrebačkoj banci najisplativije bilo da zgradu proda praznu, no mi imamo pravo na toj lokaciji ostati do 2022. godine. Nemamo ništa ni protiv Zabe ni protiv Varteksa, samo želimo da se poštuju potpisani ugovori.

"U pitanju je stotinjak radnih mjesta", rekao nam je Sanel Skenderović, direktor Müllera za Hrvatsku i Sloveniju. "Müller još nikad nije zatvorio trgovinu u Hrvatskoj. Trenutačno ih imamo 17, a iduće godine planiramo otvoriti još najmanje tri trgovine, što je već ugovoreno", ispričao nam je Skenderović. Prema njegovim riječima, Müller dosad nije imao problema u poslovanju u Hrvatskoj i ovo je prvi put da su naišli na prepreku. "Nama je Hrvatska važna investicija, ovdje zapošljavamo 600 ljudi. Otvaranje jedne trgovine može stajati od pola milijuna do pet milijuna eura. Da ne govorimo o tome da vas svi radnici mogu tužiti nakon što izgube posao. Mi smo socijalno odgovorna tvrtka i ne želimo da se evenutualno zatvaranje naše trgovine u centru Zagreba protumači kao naše povlačenje iz Hrvatske", kaže Skenderović. On se nada da cijela stvar neće završiti na sudu, a dođe li do toga, kaže da "vjeruje u hrvatsko pravosuđe". "Müller je došao u Hrvatsku i tu želi dugo ostati.

Poslujemo u skladu sa zakonom, plaćamo sve obaveze i dobavljače na vrijeme. Radnicima isplaćujemo 13. plaću", navodi direktor Müllera Hrvatska. Müller je lani, prema podacima Fine, u Hrvatskoj ostvario prihod 474 milijuna kuna prihoda. Cijeli koncern, inače u vlasništvu njemačkoga poduzetnika Erwina Müllera, bilježi prihod blizu četiri milijarde eura. Skenderović nam je rekao i da je vlasnik dobro upoznat s problemom koji je nastao u centru Zagreba. Müller posluje u Njemačkoj, Austriji, Švicarskoj, Hrvatskoj, Sloveniji, Mađarskoj i Španjolskoj. Ukupno ima oko 660 trgovina, od čega ih je u Hrvatskoj 17. U koncernu je oko 30 tisuća djelatnika. Sanel Skenderović kaže i kako se sva roba koja dolazi u Hrvatsku dovozi iz Njemačke. Nemaju skladište za regiju jer žele da hrvatski kupci imaju istu kvalitetu kao i oni u matičnoj zemlji.

Prodavatelj

Zaba šuti

U kojoj je fazi prodaja zgrade na Trgu bana Jelačića te hoće li raskidati ugovor o najmu s Müllerom. pitali smo i Zagrebačku banku. Do zaključenja broja nismo dobili odgovor iz Zabe.

Komentirajte prvi

New Report

Close