Mudrinić: U Hrvatskoj se o reformama i dalje samo priča

Autor: Poslovni.hr/Hina , 09. lipanj 2014. u 15:14
Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Želi li izaći iz krize Hrvatska više ne smije odgađati reforme i treba ih provesti odmah, upozorili su čelnici Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) na današnjem Danu poduzetnika održanom pod motom “Vrijeme promjena”.

Želi li izaći iz krize Hrvatska više ne smije odgađati reforme i treba ih provesti odmah, upozorili su čelnici Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) na današnjem Danu poduzetnika održanom pod motom "Vrijeme promjena".

Predsjednik HUP-a Ivica Mudrinić u svom je obraćanju, pred nekoliko stotina poduzetnika i poslodavaca te predsjednikom Republike Ivom Josipovićem i premijerom Zoranom Milanovićem, rekao kako su svi koji se opiru promjenama i blokiraju provedbu reformi suodgovorni za tešku sadašnjost i ugroženu budućnost zemlje.

Mudrinić je upozorio na teške posljedice neprovođenja reformi. Među ostalim naveo je da je od 2008. godine do danas realni BDP u Hrvatskoj pao za 12 posto.

Dok je većina drugih zemalja zabilježila manji pad neke su se vratile na razinu BDP-a kakvu su imale prije krize, poput Litve, a Estonija je BDP čak uspjela i povećati za oko tri posto u odnosu na 2008, kaže Mudrinić.

Smatra da su te zemlje na vrijeme započele s reformama, dok se u Hrvatskoj o reformama i dalje samo priča.

Mudrinić ističe da Vlada ima mandat i odgovornost za provedbu reformi, ali da i drugi društveni čimbenici moraju biti svjesni svoje odgovornosti.

HUP, prema njegovim riječima, drži kako treba unaprijediti javnu upravu i administraciju, reformirati obrazovni sustav, podići efikasnost zdravstva te unaprijediti pravnu sigurnost poslovanja. Predlaže i smanjivanje broja općina, županija i gradova te bolje upravljanje javnim i državnim poduzećima.

Premijer Zoran Milanović kazao je kako njegov pogled na promjene podrazumijeva dovođenje države u red, a da upravo u uvođenju reda Vlada nailazi na interesne otpore.

Ističe da je postizanje gospodarskog rasta najvažniji cilj Vlade do kraja mandata te da su pohvala Europske komisije Vladinim mjerama fiskalne konsolidacije tek početak aktivnosti u tom smjeru.

"Sve mjere koje smo predstavili namjeravamo ostvariti", rekao je Milanović te poručio poduzetnicima da neće biti novih poreznih opterećenja za gospodarstvo jer je fiskalni okvir određen do 2016. godine.

Kaže da se rezultati reformi ne vide odmah i da Vlada ne može biti brza i efikasna ako djeluje sama te je na suradnju pozvao poslodavce i sindikate, posebno u javnom sektoru.

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović također je ocijenio da je stabilnost preduvjet promjena, kako u gospodarskoj tako i u političkoj sferi.

Vladu treba podržati u pozitivnim promjenama, a pri rješavanju teških pitanja bilo bi dobro postići konsenzus socijalnih partnera, smatra Josipović.

Drži kako bi konsenzus trebalo postići u pogledu reformi državne uprave i pravosuđa, lokalne i regionalne samouprave, problema mirovinskog, zdravstvenog i obrazovnog sustava kao i promjeni mentaliteta nesklonog preuzimanju poduzetničkog rizika.

Predsjednik Republike drži da kod mladih treba probuditi strast prema poduzetništvu i pomoći im u prvim poduzetničkim koracima, a već etabliranih poduzetnicima pomoći potezima kao što su smanjivanje administrativnih procedura i usmjeravanje inspekcija na sivu ekonomiju, a ne one koji posluju legalno. Josipović drži i kako bi trebalo ojačati jamstveni fond HAMAG-a te ulogu HBOR-a u izravnom financiranju poduzetništva.

Na Danu poduzetnika predstavljeni su i rezultati najnovijeg HUP skora i istraživanja o percepciji poduzetnika.

Prema rezultatima HUP skora, napretka u reformama još uvijek nema, u 11 od 12 promatranih područja stanje je i dalje kritično. Poslodavce posebno zabrinjava pad investicijskog skora i činjenica je udjel investicija u BDP-u najniži u zadnjih deset godina.

Istraživanje o percepciji poduzetnika pokazalo je da svega 26 posto građana ima pozitivan stav o poduzetnicima, ali istovremeno njih više od 60 posto vjeruje da baš poduzetnici mogu izvući zemlju iz krize.

Komentari (6)
Pogledajte sve

a na HRT-u analize naricanja i okrivljavanja Milanovića,tumačenja radničkih prava a oni svi redom parazitiraju na grbači poreznih obveznika.Nikad većeg licemjerja u HR.U Grčkoj su ih istjerali sve redom u toku jedne noći,šta se kod nas čeka?

Pa i nemože nitko reći da se reforme provode ako se dinamika zaduživanja čak i povećala, deficit se povećava, prihodi padaju…

Možda bi bilo bolje da onda i ne provode “reforme”…

Mislim da političari trebaju prestati ‘reformirati’ i početi raditi.

Da je netko od ovih komentatora bio tamo i slusao Mudrinica mogli ste mu pljeskati a ne kritizirati na neviđeno. S druge strane Grčić se pokazao vrlo vrlo bezobrazno i bahati, nešto slično kao Milanović.
Da li su govor poduzetnicim koje pozivaju na suradnju, a onda su svi jednostavno ZBRISALI, uključujući Marasa, pa toliko o tome koliko Vlada SDP-a želi suradnju.

New Report

Close