Mrtva utrka konzorcija Cocomo i Black Sheep

Autor: Marija Crnjak , 08. veljača 2017. u 22:01
Tko će vladati pomorskim dobrom plažom Zrće?/D.U./PIXSELL

Iza dvije grupe koje su ponudile isti iznos nalaze se Josip Klem i Agrokor.

Za koncesiju na pomorskom dobru plaže Zrće vodi se mrtva urka između dvije zajednice ponuditelja, Cocomo i Black Sheep, koje su na natječaju Ličko-senjske županije ponudile jednak iznos koncesijske naknade.

Ova tržišna bitka će biti dugotrajna i žestoka, jer se radi o jakim igračima. Kako neslužbeno doznaje Poslovni dnevnik, iza konzorcija Cocomo tako se, uz istoimenog lokalnog ugostitelja kriju zaštitarska tvrtka Josipa Klemma, Klemm Security, građevinska tvrtka Kamgrad te Feroterm, dok se u Black Sheepu uz vlasnike klubova na Zrću nalazi koncern Agrokor kroz svoje tvrtke Roto-promet i Velpro.  Konzorciji Isla Nova i Hostel Zrće navodno su ponudili znatno niže iznose od prva dva konzorcija. Iako u Ličko senjskoj županiji još ne žele otkrivati detalje ponuda, koje su složene i tek se razmatraju, neslužbeno doznajemo da su Black Sheep i Cocomo ponudiili jednak iznos naknade, no naravno različite projekte i planove daljnjeg ulaganja.

Sami ponuditelji i dalje ne žele u javnost, no saznajemo da su po okončanju procesa odabira ponuditelja i jedni i drugi spremni na podnošenje žalbe na odluku, kako bi upravo njihova ponuda pobijedila. Situacija je škakljiva jer se radi o ekipi koja godinama već surađuje na Zrću, te živi od te parti destinacije. Iz Županije su nas izvijestili da će odluku o odabiru donijeti Županijska skupština. U međuvremenu, ponude će pregledati i ocjeniti Stručno povjerenstvo za koncesije na pomorskom dobru – plažama, u svrhu gospodarskog korištenja, imenovano od strane Županijske skupštine.

"Stručno povjerenstvo utvrdit će Prijedlog odluke o odabiru najpovoljnijeg ponuditelja ili prijedlog odluke o poništenju natječaja u primjerenom roku, te isti proslijediti Županijskoj skupštini na donošenje", pojašnjavaju nam iz kabineta župana Milana Kolića. Ponude se pregledavaju I ocjenjuju prema ukupno 7 kriterija od kojih svaki ima Natječajem utvrđen udio u vrijednosti ukupne ocjene. Tako 20 posto vrijednosti nosi ponuđena visina stalnog dijela koncesijske naknade, deset posto iznos promjenjivog dijela koncesijske naknade, 25 posto nosi ponuđeni iznos ukupnog investicijskog ulaganja prema studiji gospodarske opravdanosti, prihod od redovne djelatnosti u prethodnoj godini vrijedi 15 posto, kao i dobit prije oporezivanja uvećano za amortizaciju u prethodnoj godini.

Pet posto bodova nosi broj planiranih novootvorenih radnih mjesta, te 10 posto iskustvo ponuditelja u obavljanju djelatnosti za koju traži koncesiju. Komentirajući najave tužbe iz Grada Novalje, u Županiji također ističu da "neće u političke svrhe koristiti pitanje koncesioniranja plaže Zrće kao jedinog modela koji omogućava razvoj plaže Zrće kao prvorazredne turističke atrakcije na području Županije".  

Komentirajte prvi

New Report

Close