Mijenja se zakon o beneficiranom radnom stažu: Evo što se predlaže i s koliko godina se ide u mirovinu

Autor: Poslovni.hr , 15. veljača 2018. u 12:11
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Ovisno o aktualnom stažu osiguranja s povećanim trajanjem predviđene su četiri kategorije profesionalnih umirovljenika.

Ova bi godina trebala biti godina velike mirovinske reforme, a osim promjena u osnovnom mirovinskom osiguranju te novoj regulaciji za privatna mirovinska društva, očekuju se zakonske intervencije i u beneficirani mirovinski staž. Hrvatska se odavno obvezala da će osuvremeniti propise koji reguliraju rad radnika na specifičnim radnim mjestima, kao što su baletni plesači, kontrolori leta, vozači teških vozila, djelatne vojne osobe, policijski službenici, pravosudni policajci, monteri, profesionalni vatrogasci, no dalje od najave nitko nije otišao, piše Večernji list.

Plenkovićeva bi Vlada idućih mjeseci trebala izaći sa svojim prijedlogom zakonskog rješenja, no preduhitrio ju je SDP, točnije bivši ministar rada Mirando Mrsić koji je u parlament uputio svoj prijedlog zakona o profesionalnoj mirovini koji bi naslijedio propise o beneficiranom stažu. Mrsić je iza sebe ostavio pripremljenu radnu verziju novog zakona pa je moguće da će taj prijedlog, na kojemu su radili stručnjaci upućeni u profesionalna oboljenja i zaštitu na radu, biti okosnica i Vladina službenog prijedloga. Radnici koji danas imaju pravo na beneficirani radni staž ubuduće bi dobivali profesionalnu mirovinu nakon što skupe najmanje 20 godina efektivnog radnog staža te najmanje 50, a najviše 56 godina i osam mjeseci života.

Ovisno o aktualnom stažu osiguranja s povećanim trajanjem predviđene su četiri kategorije profesionalnih umirovljenika. Radnik kojemu se danas na 12 mjeseci računa staž osiguranja od 14 mjeseci, mogao bi u profesionalnu mirovinu s navršenih 56 godina i osam mjeseci života. S 55 godina života u profesionalnu mirovinu mogao bi radnik koji je na 12 mjeseci imao dodatna tri mjeseca staža osiguranja. Treća skupina, mirovina s 53 godine i četiri mjeseca života išla bi osobama kojima se na godinu dana staža dodaju četiri mjeseca osiguranja, a s 50 godina života pravo na mirovinu ostvarila bi osoba kojoj na godinu staža ide još šest mjeseci osiguranja.

Iznimka bi bili pirotehničari i vojnici/mornari koji bi profesionalnu mirovinu mogli ostvariti neovisno o godinama života, ali uz uvjet da imaju najmanje 25 godina mirovinskog staža od čega najmanje osam efektivnog na poslovima razminiranja.

Komentirajte prvi

New Report

Close