Mrsić: Opasno se približavamo omjeru radnog i umirovljenog stanovništva u odnosu 1:1

Autor: Večernji list , 28. travanj 2014. u 11:16
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Prolazimo kroz katarzu kao društvo i pojedinci. Unutar krize moramo pronaći priliku za promjene, jer u suprotnom nam je budućnost ugrožena, rekao nam je Mrsić.

Na Večernjakovoj konferenciji “Zdrava i sigurna budućnost – kako je osigurati?”  ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić danas će ekskluzivno predstaviti kako bi mogao izgledati mirovinski sustav od 2020. do 2050. godine.

Ministar Mrsić govorit će o ukidanju poticaja za III. stup nakon što je Vlada povukla u proračun cijelu štednju osiguranika s beneficiranim radnim stažom.

Osiguravatelji će dokazivati da je njihovo mjesto u krpanju “rupa” zdravstvenog i mirovinskog sustava, a najnovija odluka Vlade zasigurno će potaknuti intenzivnu debatu kojoj se možete pridružiti na Večernjakovu Twitteru @vecernji_list i u prijenosu uživo na webu.

Pratite konferenciju 'Zdrava i sigurna budućnost – kako je osigurati'. Pošaljite nam pitanja putem Twittera koristeći hashtag #VLkonf

Konferenciju je otvorio glavni urednik Večernjeg lista Goran Ogurlić te napomenuo kako će se tijekom konferencije raspravljati o životno važnom pitanjima među kojima je ono najvažnije kako osigurati bolju budućnost našoj djeci.

 Nakon njega prisutnima se obratio Siniša Varga, ravnatelj HZZO-a.

 – Prolazimo kroz katarzu kao društvo i pojedinci. Unutar krize moramo pronaći priliku za promjene, jer u suprotnom nam je budućnost ugrožena. HZZO upravlja s 22 milijarde državnog proračuna i naša je odgovornost da se ta sredstva koriste za očitovanje života bez ugrožavanja budućih naraštaja. Vizija nam je solidarni i javni zdravstveni sustav s kvalitetnim uslugama za sve, rekao je Varga i dodao kako  smatra da se segement javne potrošnje mora staviti u segment europskih zemalja.

– Naš osiguranik zavrijedio je da se naš zdravstveni sustav poboljša, zaključio je Varga.

Prisutnima se potom obratio ministar Mrsić:

 – O mirovinskom sustavu moramo govoriti kao mehanizmu osiguranju socijalne sigurnosti u starosti. Ovo su vremena kada moramo zauzeti zajednički stav kako dalje s mirovinskom sustavom. Promjene će se vidjeti tek u sljedećih 10 godina. Ovo što sad napravimo, radimo za one koje ći ići u mirovinu oko 2040 godine, rekao je Mrsić.

 – Mirovinski sustav je temelj društva i važno je da on bude siguran i isplaćuje mirovine na vrijeme. Moramo uvesti dodatne mehanizme kako bi se osigurali da sustav funkcionira. Pogriješili smo što smo u II mirovinski stup bili stavili one starije od 40 godina. Moramo smanjiti izdatke, promovirati alternativne načine prikupljanja sredstava za mirovinu i raditi na razvoju tržišta kapitala. Opasno se približavamo omjeru radnog i umirovljenog stanovništva u odnosu 1:1. U sljedećim godinama očekuje nas porast broja starijeg stanovnišva i na to mora odgovoriti mirovinski sustav, rekao je Mrsić.

 – Naš je cilj da udio mirovine u prosječnoj plaći bude 40% te da sa punim radnim stažem taj udio bude 60 do 70  posto. Padat će nam broj radno sposobnog stanovništa, a broj umirovljenika zbog čega su nužen reforme, kazao je Mrsić i dodao kako je Hrvatska zemlja koja stari.

Ministar je istaknuo kako nam je za omjer 2:1 potrebno 2,5 milijuna zaposlenih, a u ovom trenutku ih ima 1,4 milijuna.

 – Treći mirovinski stup u potpunosti odlazi u ruke privatnicima, a želimo povećati izdvajanje za II mirovinski stup koje bi trebalo biti oko 9 posto. Jasno je da izdvajanje omogućuje da imamo dostojnu mirovinu. Nismo zadovoljni s sredstvima u 3. stupu i cilj nam je da se on proširi na sve građane, a ne samo one s visokim primanjima, rekao je Mrsić.

Damir Grbavac, mr. sc. predsjednik uprave Raiffeisen mirovinskog društva za upravljanje Raiffeisen obveznim mirovinskim fondom smatra kako će odluka o porezu na kamate na štednju zasigurno negativno utjecati i na treći mirovinski stup.

Na pitanje što ako država ukine II stup jer joj je nestalo novaca ministar Mrsić je rekao kako je kod nas II stup štednja te će u tom slučaju morati pitati sve građane žele li i njemu ostati ili će se prebaciti u prvi.

Konferenciju uživo pratite ovdje.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Dok slušamo floskule nadležnih ministara, naprosto je nevjerojatno kako bez komentara javnosti prolazi novi namet koji je država uvela poduzetnicima, a to je namet na invalide. Dok skoro sve firme u Hrvatskoj muku muče sa poslovanjem, naplatom, likvodnošću i zapošljavanjem uopće, ministar Mrsić, vjerojatno po nalogu Linića, uveo je obavezu plačanja za nezaposlene invalide u firmama. Da ne povjeruješ. Ako firma ima više od 20 uposlenika, mora zaposliti inavlida, htjela – ne htjela, inače plača namet u visini od 30% minimalne plače. Pa gdje to ima u cijelom svijetu!! Slijedeći je korak vjerojatno namet na nezaposlene kao takve.
Adio mozak Hrvati!!!!

New Report

Close