Mrsić: Mirovine će rasti, one su nam zadnja crta obrane

Autor: Poslovni.hr , 16. prosinac 2012. u 12:32
Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Ministar rada Mirando Mrsić obećao je rast mirovina iduće godine. Izjavio je kako će se rast usklađivati po novoj formuli.

Ministar rada Mirando Mrsić obećao je rast mirovina iduće godine. Izjavio je kako će se rast usklađivati po novoj formuli, povoljnijoj za umirovljenike. Poručio im je i da će mirovine stizati na vrijeme, da ih Vlada neće dirati te da će im mirovine biti 'zadnja crta obrane', javio je HTV.

Sporazum o Nacionalnom vijeću za umirovljenike i starije osobe, koje će biti savjetodavno tijelo pri Vladi Republike Hrvatske, bit će potpisan u utorak, 18. prosinca, najavila je jutros Matica umirovljenika Hrvatske (MUH).

Kako se navodi u priopćenju Matice, sporazum će, kako im je službeno potvrđeno iz Vlade, potpisati predsjednik Vlade Zoran Milanović i predstavnici Matice umirovljenika Hrvatske, Sindikata umirovljenika Hrvatske i Koordinacije umirovljeničkih udruga.

Skupština Matice umirovljenika Hrvatske prihvatila je na nedavno održanoj skupštini Deklaraciju o osnovnim i neotuđivim pravima umirovljenika i starijih osoba koja će biti upućena na raspravu u Nacionalno vijeće, a zatim u Vladu s prijedlogom da i Hrvatski sabor prihvati takav dokument koji bi imao izuzetno veliki značaj za sve umirovljenike.

U današnjem priopćenju Matica umirovljenika Hrvatske ističe izjavu koju je na njihovoj skupštini izrekao ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić da će iduće 2013. godine mirovine biti na vrijeme isplaćivane, da će se njihov rast usklađivati po novoj formuli povoljnijoj za umirovljenike te da se stabilizaciju državnog proračuna stoga neće raditi na račun mirovina jer "su nam one zadnja crta obrane".

Na skupštini je za novog predsjednika Matice umirovljenika Hrvatske izabran Vladimir Nožarić iz Karlovca, a za zamjenika predsjednika Josip Kovačić iz Marije Bistrice.

Matica umirovljenika Hrvatske je najveća umirovljenička organizacija u Hrvatskoj. U nju je uključeno 270.000 članova, ukupno u njoj djeluje 330 udruga i više od 800 podružnica i klubova umirovljenika u svim općinama, gradovima, županijama. Utemeljena je kao dragovoljna, samostalna, interesna, socijalna, humanitarna i neprofitabilna zajednica udruga umirovljenika. Matica postoji od 1946. godine i spada među najstarije organizacije civilnog društva u Hrvatskoj. Članica je EURAGA – europske federacije starijih osoba koja djeluje u 32 zemlje.

Komentirajte prvi

New Report

Close