‘Mrsić ima komesarski um, laže gledajući u oči’

Autor: Poslovni dnevnik , 05. lipanj 2013. u 22:00
Vilim Ribić, Matica sindikata/PIXSELL

Odustali od štrajka jer su se bojali fijaska, priznaje sindikalist Ribić.

Sindikati državnih i javnih službi parafirali su sporazum s Vladom jer su se bojali da štrajk ne doživi fijasko, rekao je u srijedu predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić.

Ustvrdio je da je to poraz sindikata, koji nisu izdržali Vladine pritiske. "David je ovaj put izgubio od Golijata", zavapio je Ribić, no utješio se mišlju da su "sindikati neuništivi poput feniksa" i najavio nastavak borbe. Što se tiče sporazuma, kojim se Vlada obvezala da ove godine neće smanjivati plaće i dodatke za staž, te da će pregovarati o povećanju koeficijenata nakon što se u tri uzastopna kvartala ostvari rast BDP-a, a deficit proračuna bude manji od 3%, Ribić je uvjeren da ga nijedan sindikat neće potpisati. Sindikati koji ga potpišu neće imati pravo na štrajk zbog plaća u idućih pet godina, rekao je, dodavši kako to čelnici koji su parafirali sporazum vjerojatno nisu primjetili. No, i bez štrajka, sindikati su sačuvali dodatak od 4, 8 i 10 posto.

Osim sindikata, poraz je doživjela i Vlada "jer se služila pritiscima, lagala i manipulirala", smatra Ribić, koji se posebno obrušio na ministra Mrsića, "koji je lagao javnosti tvrdeći da sindikati traže isplatu prava u ukupnom iznosu od 1,7 milijardi kuna". Mi smo tražili vraćanje prava, a ne novca, rekao je Ribić i napao Mrsića da ima "komesarski um" i "gen za sljedbeništvo" jer može lagati "gledajući u oči milijun ljudi". Premijera Zorana Milanovića optužio je da je najodgovorniji za takvu politiku jer je podržavao Mrsića "a nije htio provjeriti je li aga možda laže sultana". Na kraju je zaključio da su popustili Vladi jer "pametniji popušta". 

Komentari (5)
Pogledajte sve

Ribić se ponaša kao da je 1989. godina pa sa jugo barjakom maršira na čelu kolone prema vlaku za Beograd da u skupštini izloži radniče zahtjeve. Ja mislim da je u dogovoru sa Karamarkom, ali to je pakt sa vragom.

Ribič je oličenje zla ovoga društva, ljaga sindikalnog pokreta, prijetvorni karijerista, što su lažni branitelji za branitelje to su “ribiči” za sindikate. Kao takav mogao je odlično funkcionirati u pljačkaškim pohodima Sanaderove bande ali kada je slavina zavrnuta ostaje mu samo da priča prazne priče.
Kao što sam bio uvjeren da od štrajka neće biti ništa tako sam uvjeren da Ribiču ide kraj.

Ribiču siđi sa sindikalnih jasli i počni nešto raditi. U trenu ćeš promijeniti svjetonazore.

@jfact

prije no što sam se počeo baviti investiranjem ja sam radio za poduzetnika koji je tako razmišljao. Bio je više nego OK, prijatelji smo i danas. Međutim, više od 90% njegovih prihoda bilo je ostvarivano posredno preko države. Znam da nije reprezantivan postotak, ali puno poduzetnika ih ovisi o državnoj sisi i da to ne znaju. Sustav je previše povezan za radikalna razmišljanja u jednom i drugom smjeru.

Često me iritiraju Ribićeve izjave i poruke.Nisam siguran da li je on dostia sindikalist i/ili političar?!
Kao poduzetnik ,nakon njegovih najava štrajkova, blokada,prijetnji ect., pomislim :što bi bilo ako bi se i poduzetnici tako ponašali? Što bi bilo ako bi poduzetnici najavili da iz protesta prema ponašanju vlade neće taj i taj mjesec uplatiti porezne obveze? Što bi bilo ako bi poduzetnici zbog nametnuh poreza od 25% ucjenjivali vladu da žele smanjenje poreza na 10% ili će napr. otpustiti 15% djelatnika? Što bi bilo ako bi poduzetnici slali političke poruke, napr. kako taj i taj ministar nije još dospio na nivo uma, nego se zadržao na nivou instinkta? Što bi bilo ako i kada bi poduzetnici zaprijetili obustavom svojih aktivnosti jer ih je vlada istisnula sa kreditnog tržišta? Što bi bilo ako bi poduzetnici, kao ditrektori i vlasnici tvrtki , iz protesta što jedini sve izgube u stečaju i predstečajnoj nagodbi, odustali od bilo kakovih aktivnosti i prepustili se apstinenciji i bojkotu? Itd.itd.
Ako su po Ustavu djelatnici i poduzetnici izjednačeni u svojim pravima, ne vidim zašto ne bi bili izjednačeni i u pravima na proteste i aktivnostima na nezadovoljstva????!!!!
Naravno, od kada je realno( čitaj: realna ekonomija) izgubljena i njegovo mjesto preuzelo hiperrealno(čitaj: simbolička ekonomija), možda možemo sa Jean Baudrillardom zaključiti:“ Gotovo je sa referencijalnostima proizvodnje,značenja,supstancije,danas prevladava drugi stupanj vrijednosti,onaj totalne relativnosti,opće promjene,kombinatorike i simulacije“????!!!

New Report

Close