Mrijestilište Cromarisa potopljeno, ali ne i ugroženo

Autor: Saša Paparella , 12. rujan 2017. u 22:00
Poplavljena garaža Supernove/Dino Stanin/PIXSELL

U nevremenu su najviše stradale tvrtke u Ninu – Adrisovo ribogojilište Cromaris i Solana Nin.

Štete u Zadru i ostatku županije su ogromne, ali u ovome trenutku ne možemo reći kolika je ukupna šteta jer se još prikupljaju podatci s terena.

Do kraja tjedna bi trebali imati ukupne štete općina i gradova i na osnovu tih podataka župan će moći proglasiti elementarnu nepogodu", rekla nam je Vlatka Vučić-Marasović, pomoćnica pročelnice Ureda župana Zadarske županije povodom nevremena koje je pogodilo Zadar i okolicu. Od proglašavanja elementarne nepogoda na području županije, počinje teći rok od osam dana u kojem se može prijaviti štetu.

Uz Zadar, najkritičnije je na području Grada Nina. Problem je i nasip kroz Nin koji je oštećen i ne dopušta normalno odvijanje prometa. Stradale su Solana Nin i Cromaris – iz tih je tvrtki evakuirano  petnaestak radnika koji su zbog urušavanja i ulegnuća poplavljene ceste ostali zarobljeni  u pogonima.  Kristina Miljavac iz korporativnih komunikacija Adris grupe potvrdila nam je da je Cromarisovo mrijestilište u Ninu poplavljeno.

"Srećom nije bilo ljudskih žrtava, a tehnološki proces, kako sada izgleda, nije ugrožen. U tijeku je detaljna provjera svih faza proizvodnog procesa i utvrđivanje moguće štete", rečeno nam je. Inače, upravo u ponedjeljak Cromaris se pohvalio kako su tijekom dva ljetna mjeseca prodali ukupno 1.685 tona vrhunske bijele ribe, što je rast od 14 posto. Marina Mihovilović Pajkin, voditeljica Odsjeka za informiranje i odnose s građanstvom rekla nam je da je od javnih ustanova i objekata najviše stradala zadarska bolnica, te uređaj za pročišćavanje otpadnih voda, a od tvrtki Supernova.

U zadarskom Supernova centru u tijeku je akcija spuštanja razine vode koja je zahvatila garažu i  prizemlje. U garaži je tijekom poplave oštećeno pet osobnih, te jedno dostavno vozilo. Turistička zajednica Grada Zadra nije zaprimila obavijesti o većim materijalnim štetama na turističkim objektima. "Bilo je hitnih intervencija poput ispumpavanja strojarnica, ali ništa dramatičnog. Zbog lošeg vremena otkazan je Hrvatski turistički kongres 2017.", rekao nam je Ante Galić, glasnogovornik TZ Zadar.

Komentirajte prvi

New Report

Close