Mraz reže prinose i kvalitetu, ali drama zasad izbjegnuta

Autor: Miroslav Kuskunović , 23. travanj 2017. u 22:01
Voćari se nadaju da mraz neće trajati dugo, Fotolia

Na ovo vrijeme je teško utjecati, a prema informacijama voćara u nekim dijelovima Hrvatske su temperature kratko bile oko minus 3 ili minus 2.

Mraz i niske temperature, kao i snijeg koji se dogodio ovih dana uzrokovat će štete, ali bi one mogle biti manje nego što je to bilo prošle godine. Voćnjaci nisu bili previše dugo izloženi mrazu, a voćari strahuju da se mraz ne nastavi idućih dana, jer bi u tom slučaju posljedice mogle biti daleko veće.
Frane Ivković, glasnogovornik Hrvatske voćarske zajednice kaže kako su voćari prošle godine imali štetu u vrijednost od 1,2 milijardi kuna, a na primjeru proizvodnje jabuka pokazalo se kolike su posljedice bile katastrofalne. Proizvodnja je, kaže, bila oko 20.000 tona, dok je u normalnim godinama od 80.000 do 100.000 tona.

 

20tisuća

tona lanjska je proizvodnja jabuka, a inače i do 100.000

 

Nadamo se da ovaj mraz i ovakvo vrijeme neće dugo trajati, jer bi opet mogli imati lošu proizvodnu godinu. Na ovo vrijeme je teško utjecati, a prema informacijama voćara u nekim dijelovima Hrvatske su temperature kratko bile oko minus 3 ili minus 2. Ako voćnjaci nisu previše dugo izloženi niskim temperaturama u tom slučaju se možda i ne dogodi drastična situacija, no strah nas je da se ova situacija ne produži. Posebno je kritično kad se razvedri, jer tada temperature padaju, kaže te dodaje kako je država voćarima isplatila samo 20 milijuna kuna odštete što je zanemariv iznos u odnosu na gubitak. Štete na voćnjacima i vinogradima lani su se kretali u rasponu od 50-100% prinosa, dok se štete na povrtlarskim kulturama i žitaricama kretala u rasponu od 30-70%. Većina poljoprivrednika nema osiguranu proizvodnju od mraza, zbog vrlo skupih polica za tu vrstu rizika te rijetke pojave mraza kao elementarne nepogode. Prošle je godine ukupno 18 županija proglasilo elementarnu nepogodu od mraza na području 258 gradova/općina pogođenim ovom nepogodom. Voćari strahuje da se povijest ne ponovi.

Tomislav Tomšić, član U član uprave prave Agromeđimurje kaže kako je za sada vidljivo da će mraz utjecati na kvalitetu proizvoda, ali manje na prinose koji bi mogli biti od 20 do 30 posto niži.
“Mi smo stalno u voćnjaku i nadamo se da će mraz neće produžiti jer će u tom slučaju posljedice biti daleko veće. Znamo samo da su voćari noćas bili u voćnjacima i koristili sve raspoložive agrotehničke mjere kako bi zaštitili voće od izloženosti mrazu. Prošle godine smo očekivali 7000 tona jabuka, a na kraju smo imali nešto oo 150 tona. Jedino je sreća da smo osigurali voćnjak, pa smo uspjeli bar dio štete naplatiti”, kaže Tomišić.

Agromeđimurje osim jabuka ima i jagode, a Tomšić kaže da su štete na jagodama već sad daleko veće jer su one više oštećene. 

Komentirajte prvi

New Report

Close