Mrak Taritaš: Prvo čitanje novih zakona o građenju do ljetne stanke

Autor: Poslovni.hr/Hina , 18. lipanj 2013. u 17:17
Anka Mrak Taritaš, ministrica graditeljstva i prostornoga uređenja (Photo: Patrik Macek/PIXSELL)

Ministarstvo je nacrte zakona objavilo na svojoj internet stranici 20. svibnja čime je i započela javna rasprava o njima, a koja traje još dva dana, do 20. lipnja.

Ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš izjavila je danas kako se nada da će prijedlozi triju novih zakona iz područja prostornog uređenja i gradnje do ljetne stanke Sabora, odnosno do 15. srpnja, proći prvo saborsko čitanje, a na jesen biti upućeni u drugom čitanju i usvojeni u Saboru.

U sklopu sveobuhvatne reforme sustava i sređivanja stanja u prostoru Ministarstvo je izradilo nacrte novih zakona o prostornom uređenju, o građenju i o građevinskoj inspekciji, istaknula je ministrica u Hrvatskoj gospodarskoj komori gdje je danas održan deseti okrugli stol u sklopu javne rasprave o tim novim propisima.

Ministarstvo je nacrte zakona objavilo na svojoj internet stranici 20. svibnja čime je i započela javna rasprava o njima, a koja traje još dva dana, do 20. lipnja.

Mrak Taritaš je najavila da će Ministarstvo razmotriti sve primjedbe iz javne rasprave, a koje je do sada uglavnom uputila struka.

Osvrćući se pritom na primjedbe arhitekata kojima se traži da kao i sada ostanu i lokacijska i građevinska dozvola, Mrak Taritaš je najavila kako resorno ministarstvo to neće prihvatiti. Razumijemo interese struke, ali mi štitimo interese i građana i struke, kazala je, napominjući kako će prihvatiti neke druge primjedbe.

Nacrtom novog prijedloga zakona o prostornom uređenju predviđena je jednostavnija i jasnija procedura za donošenje prostornih planova, a uz ostalo predviđa i da se lokacijska dozvola više ne izdaje osim u izvanrednim situacijama, primjerice za eksploatacijsko polje i građevine koje su u funkciji eksploatacije i skladištenja mineralnih sirovina, za postupke za koje je potrebno provesti postupak izvlaštenja, za postupno ili etapno građenje.

Novi zakon o građenju predviđa ukidanje svih dozvola osim građevinske koja će se izdavati na temelju glavnog projekta, a nisu, kao do sada, potrebni i idejni projekt i glavni projekt i izvedbeni projekt. Njih investitor može u određenim složenim situacijama dati izraditi, ali nisu uvjet za svaku gradnju.

Među novostima koje predviđa nacrt tog zakona su uz ostalo i da plaćeni vodni i komunalni doprinos više neće biti uvjet za izdavanje građevinske dozvole, već će se oni plaćati nakon izdavanja dozvole.

Ciljevi novog zakona o građevinskoj inspekciji su ubrzanje i pojednostavljenje postupanja inspekcije, a uz ostalo se uvode i novčane kazne, prva u iznosu od 10.000 kuna, a u slučaju ne postupanju druga u iznosu od 30.000 kuna.

Također veće se ovlasti daju i komunalnim redarima, jer primjerice danas, objašnjava ministrica, ako susjed gradi ogradu i predviđeno je da ona bude 1,60 metara, ali se ona gradi 1,65 metara, treba izići građevinski inspektor, dok će po novome to moći obaviti komunalni redari.

Komentirajte prvi

New Report

Close