“Možemo očekivati da će naknade za potrošnju struje rasti, pa tako i njezina cijena”

Autor: Borivoje Dokler , 17. rujan 2015. u 08:38
Marko Ćosić, generalni direktor Proenergyja, Foto: Marko Prpić / Pixsell

Prepreke u poslovanju postoje, što je logično i za svako otvaranje tržišta, pa tako i za hrvatsko tržište električne energije.

„U posljednjih nekoliko godina poslovanja nametnuli smo se kao tržišni lider koji uz opskrbu električnom energijom, nudi i opskrbu plinom te zadovoljavamo energetske potrebe naših klijenata u Makedoniji, Srbiji, BiH, Sloveniji i naravno Hrvatskoj. Strateškim povezivanjem s tvrtkom Ezpada AG, jednom od najznačajnijih sudionika na europskom energetskom tržištu, dodatno smo osnažili svoje poslovanje i ostvarili pristup svim europskim tržištima električne energije, plina, ugljena, nafte i metala“, kaže Marko Ćosić, generalni direktor Proenergyja te ističe kako su u tvrtki iznimno zadovoljni jer su svojim kupcima omogućili mnogobrojne dodatne usluge poput usluga energetske učinkovitosti, implementacije učinkovite led rasvjete, hedžiranja tržišnih rizika kupca prema energentima i valutama te provođenje zajedničkih investicija u obnovljive izvore energije i u visoko učinkovite kogeneracije.

Kažete da ste zabilježili odlične rezultate. Jesu li oni mogli biti još bolji, odnosno postoje li neke prepreke na domaćem tržištu struje koji otežavaju poslovanje alternativnim opskrbljivačima?

Alternativni opskrbljivači, kako ih nazivate, omogućili su brojne pozitivne promjene na tržištu, od pada cijena električne energije pa do mnogobrojnih ostalih pogodnosti, poput već spomenutih Proenergyjevih dodatnih usluga. 

Prepreke u poslovanju postoje, što je logično i za svako otvaranje tržišta, pa tako i za hrvatsko tržište električne energije. Izdvojio bih prepreku koja je isključivo vezana za cijenu koja se odnosi na netransparentan način prikupljanja naknade za poticanje proizvodnje iz obnovljivih izvora energije, što financijski opterećuje kupca, a sam ne zna u kojem iznosu.

Što bi se trebalo napraviti da hrvatsko tržište električne energije bude potpuno liberalizirano?

Liberalizacija je kontinuirani proces. Europska komisija učestalo donosi nove smjernice za unapređenje poslovanja europskog energetskog tržišta s ciljem razvoja njegove daljnje liberalizacije.

Kakve cijene električne energije možemo očekivati u budućnosti? Garantira li veći broj alternativnih opskrbljivača i nižu cijenu?

Električna energija je burzovna roba te je i sama cijena tržišna kategorija. Svjedoci smo pada cijena nafte i ostalih burzovnih roba. Međutim, spomenuti pad se ne reflektira na cijenu električne energije u regiji, koja je u ovogodišnjim ljetnim mjesecima dostizala tako visoke cijene koje nisu bile još od 2008. godine. Razlozi su mnogobrojni: ekstremno visoke temperature su povećale potrošnju, suša je oslabila proizvodnju električne energije iz hidroelektrana, te se smanjila proizvodnja iz nuklearnih elektrana u Rumunjskoj (zbog niske razine Dunava došlo je do nemogućnosti hlađenja reaktora), što do sada nije bilo zabilježeno.

Dodatne naknade za potrošnju električne energije predstavljaju glavni čimbenik dosadašnjeg porasta cijena električne energije za kupce. Za očekivati je da će te naknade rasti i u budućnosti. Posebice ona koja se odnosi na poticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije. Veći broj tržišnih sudionika nedvojbeno garantira pravedniju cijenu, ali je izrazito teško procijeniti smjer globalnih kretanja. 

Koliko su uopće danas korisnici informirani o onome što im nude razni opskrbljivači?  

Samim izborom promjene opskrbljivača, korisnici potvrđuju svoju informiranost.Poslovni korisnici uvijek teže unapređenju svog poslovanja, a u vrijeme krize smanjenje troškova je bilo prioritetno. Tu smo kupcima izašli s povoljnijim cijenama električne energije i prirodnog plina te time ostvarili prvotne ciljeve potrošača, tj. smanjenje cijena. 

Vjerujete li da će Hrvatska, a i EU, uspjeti doseći ciljeve u proizvodnji obnovljivih izvora energije koje su postavljeni u programu 2020.?

Neke države EU poput Njemačke su te ciljeve već i ostvarili, dok neke u tom pogledu jako zaostaju. Hrvatska će ostvariti postavljene ciljeve i smatram dobrim što se investicije realiziraju postepeno kroz dodjeljivanje kvota. Time se ograničava broj investicija koje će se realizirati u pojedinoj godini, već se one realiziraju postepeno.

U listopadu prošle godine ušli ste i u plinski biznis.  Kakvi su vam tu planovi i očekivanja i kako ocjenjujete trenutno stanje na tom tržištu?

Proenergy svojim kupcima nudi povoljniju i pouzdaniju opskrbu prirodnim plinom. Time smo proširili suradnju sa svojim poslovnim partnerima i omogućili dodatne uštede istima. Kontinuirano težimo ka novim pogodnostima prema kupcu, s ciljem ostvarivanja veće kupčeve dodatne vrijednosti. Prilikom kupnje oba energenta, električne energije i prirodnog plina, kupcu pomažemo u procesu njihovog paralelnog efikasnog korištenja.

U 2016. očekujemo veliko povećanje broja poslovnih korisnika prirodnog plina. Hrvatsko tržište plina u 2017. otvara svoja vrata sektoru kućanstva. Proenergy će naravno i kućanstvima ponuditi svoje plinske usluge.

Komentirajte prvi

New Report

Close