Može se: 29,9 milijuna bespovratnih kuna za vodećeg proizvođača plastične folije u Hrvatskoj

Autor: HINA, Suzana Varošanec , 20. kolovoz 2014. u 12:23
Photo: Marko Jurinec/PIXSELL

Zanimljivost predstavlja okolnost po kojoj je toj varaždinskoj tvrtki iz grupacije Bomark i ranijih godina uspješno polazilo za rukom korištenje sredstava EU fondova.

Varaždinski Bomark-Pak, vodeći proizvođač strech folije na hrvatskom tržištu osnovan 2006. godine, dobitnik je bespovratnih sredstava EU iz projekta „Povećanje gospodarske aktivnosti i konkurentnosti malih i srednjih poduzeća“.  Iz kompanije potvrđuju da su joj ovih dana odobrena sredstva od strane Ministarstva poduzetništva i obrta, te Središnje agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekta Europske unije.

Varaždinski Bomark Pak i Vaba banka na današnjoj su konferenciji za novinare predstavili ulaganje u novu proizvodnu halu i pogon za proizvodnju papirnatih cijevi, vrijedno 29,9 milijuna kuna, za što su sredstava osigurana iz fondova Europske unije, iz vlastitih sredstava tvrtke te kredita Vaba banke.

Navedeni projekt tiče se provedbe Operativnog programa regionalna konkurentnost 2007 – 2013., a financiran je iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Državnog proračuna RH-a. 

Zanimljivost predstavlja okolnost po kojoj je toj varaždinskoj tvrtki iz grupacije Bomark i ranijih godina uspješno polazilo za rukom korištenje sredstava EU fondova. Tako je, primjerice, kupljena i potrebna tehnologija čime je, tvrde, ostvaren doprinos i smanjenju otpadnog materijala i smanjenju troškova. Kako su dugoročni ciljevi i daljnje povećanje kapaciteta proizvodnje, proširenje proizvodnog asortimana, povećanje broja zaposlenih kao i jačanje pozicije na domaćem i inozemnom tržištu, u tome će im i nadalje izvrstan saveznik biti sredstva EU fondova. Tako poručuju, a Bomark-Pak je inače i korisnik 15 milijuna kuna kredita Hypo banke danog za kupnju automatiziranog stroja za proizvodnjju sedmeroslojne strech folije, kao i za obrtna sredstva. 

Kontinuirana ulaganja u unaprijeđenje proizvodnje i djelatnosti i s rezultatima koje u tom kontekstu ostvaruju imaju svoju su potvrdu i u poslovnim izvješćima za proteklu godinu. Prihodi Bomark-Pak-a u 2013. godini porasli su nevjerojatnih 60-ak posto: sa 109 milijuna u 2012. godini skočili su lani na 174 milijuna kuna. Temeljni kapital iznosi 27.261.000 kuna te predstvalja trajne izvore tvrtke, no on je upravo lani znatno povećan kombinacijom reinvestiranja dobiti (u iznosu od 5,36 milijuna kuna) te unosa prava u obliku novčanih tražbina vlasnika po osnovu kratkoročnih pozajmica (15 milijuna kuna).  Također je prošla godina zanimljiva i zbog kredita odobrenog za plaćanje obveza prema stranom dobavljaču za nabavu sirovina za proizvodnju strech folije. Riječ je o 30,25 milijuna kuna, naime s tim su iznosom tvrtku zajednički kreditirale Hypo banka i HBOR. I pored toga lani je ostvarila posebne porezne poticaje temeljem Zakona o poticanju investicija i unaprijeđenju investicijskog okruženja. Za investicije u kunskoj protuvrijednosti do milijun eura ta tvrtka ostvaruje pravo na umanjenje poreza na dobit za 50 posto od propisane stope u razdoblju do 10 godina od početka investicije. Uvjet je da otvari najmanje pet radnih mjesta povezanih s investicijom. Inače, na kraju 2013. Bomark-Pak je zapošljavao 42 radnika, ukupni trošak osoblja iznosio je nešto više od tri milijuna kuna što čini oko 2 posto udjela u prošlogodišnjim ukupnim rashodima. 

Na prostorima tvrtke u Ludbregu izgradit će se nova hala površine veće od 3.000 metara četvornih. U nju će biti smještena nova proizvodna linija tvrtke, a zaposlit će se i minimalno 11 novih djelatnika.

Realizacija projekta započet će se ove godine, a završetak je predviđen 2016. godine.

Po riječima voditelja projekta Juraja Vuksanića, izgradnjom novog pogona za proizvodnju papirnatih cijevi zaokružit će se proces proizvodnje tvrtke.

Stalna ulaganja u razvoj tvrtke Vukasanić pojašnjava činjenicom da je Bomark Pak jedina tvrtka u Hrvatskoj koja proizvodi strech foliju i da proizvodnja uvelike premašuje potrebe hrvatskog tržišta. Zbog toga je tvrtka orijentirana na tržište zapadne i srednje te jugoistočne Europe, a zbog održavanja kvalitete i konkurentnosti proizvoda neprestano radi na novim ulaganjima i razvoju.

Što se tiče konkretnog projekta, Vuksanić ističe da se tvrtka prijavila na natječaj "Povećanje gospodarske aktivnosti i konkurentnosti malih i srednjih poduzeća" u sklopu provedbe Operativnog programa regionalna konkurentnost 2007-2013., financiranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Za projekt je dobiveno 11,2 milijuna kuna bespovratnih sredstva iz EU fonda, a Bomark Pak ulaže i vlastita sredstava u visini od 8,1 milijun, dok je ostatak investicije osiguran kreditom Vaba banke u iznosu od 10,6 milijuna kuna.

Predsjednik Uprave Vaba banke Stanko Kežman izrazio je zadovoljstvo što Vaba banka kreditno prati tvrtku u spomenutom projektu, čija je vrijednost prepoznata i van granica Hrvatske. Posebno je istaknuo važnost činjenice da se i u teškim gospodarskim uvjetima u Hrvatskoj ostvaruju nove investicije i nova zapošljavanja.

Zadovoljstvo zbog zajedničke suradnje potvrdila je i Monika Cereova, zamjenica predsjednika Uprave Vaba banke i potpredsjednica češke J&T banke, koja je nedavno dokapitalizacijom ušla u vlasničku strukturu Vaba banke.

Inače, Bomark Pak jedina je tvrtka koja se u Hrvatskoj bavi proizvodnjom strech folije te jedna od najjačih tvrtki te vrste u regiji. Većinu proizvoda plasiraju na tržište van Hrvatske, a godišnje proizvedu oko 27,5 tisuća tona folije. Tvrtka trenutno zapošljava 57 djelatnika.

Komentirajte prvi

New Report

Close