Most uvjerava: Imamo kraći i jeftiniji model za reotkup Ine

Autor: Marija Brnić , 28. lipanj 2017. u 22:00
Prijedlog predviđa izdavanje konvertibilnih i 'običnih' obveznica/D. J./PIXSELL

Model teško može biti ekspresno posložen, ali je dobar poticaj aktiviranju rješavanja slučaja Ine.

Donedavni partner u HDZ-ovoj Vladi u čijoj je ingerenciji bio energetski sektor – Most, predstavio je prijedlog reotkupa Ininih dionica od Mola.

Predlažu da se osnuje tvrtka posebne namjene SPV u koju bi država prenijela svojih 44,83 posto dionica Ine, te dionice koje država ima u nizu drugih poduzeća i kojima upravlja CERP. Tim kapitalom omogućilo bi se SPV-u izdavanje obveznica kojima bi se isplatila cijena za otkup dionica od Mola. Prijedlog predviđa izdavanje konvertibilnih obveznica koje se konvertiraju u dionice prema utvrđenim uvjetima, te običnih, za koje bi se kamata plaćala obročno.

Mogućim se pritom vide i opcije da se, primjerice, ugovori dospijeće od 10 godina, s time da konverzijsko pravo bude zaključano prvih 18 mjeseci, kao i da Vlada kupi "pro rata" dio dionica unutar lock up-a od 18 mjeseci ili dvije godine, a radi očuvanja ciljanog postotka vlasništva u konverziji bi moglo završiti do 19% Molovih dionica Ine, a za preostalih 30% bi SPV izdao obične obveznice. Mostovci kao prednost rješenja ističu da nije riječ o modelu javnog duga, a osim toga vide ga kvalitetnijim i u odnosu na rješenja kupnje dionica putem IPO-a HEP-a, kojeg navodno favorizira Vlada. "Vremenski je kraći i jeftiniji je, a sami upravljamo dolaskom na 75% plus dionicu vlasništva, kao i timingom procedure", ističe bivši državni tajnik za energetiku Ante Čikotić.

U manjem dijelu u kojem bi sudjelovali državni investitori poput HBOR-a, HEP-a i Janafa, SPV bi im mogao umjesto konvertibilnih obveznica direktno ponuditi Inine dionice. Ostalim investitorima nudila bi se kupnja običnih obveznica, za koje bi SPV plaćao kamatu i glavnicu kod dospijeća iz dobiti Ine. Model je po Mostovcima, kada bi se realizaciji pristupilo odmah, prije svega nacrtom ugovora s Molom, izvediv do kraja studenoga, kada bi po hodogramu već zaživio SPV i krenuo upis i emisija obveznica, te isplate Mola.

Bude li volje kod Mola, Mostovci drže da će procedura kod Hanfe biti kratka, a u zamišljenoj kalkulaciji su uvjereni da je moguće postići i dogovor s Molom da se ugovori obročna otplata. Međutim, ako bi i bio uzet u razmatranje, Mostov model teško može biti ekspresno posložen, jer već sam početni dio osnivanja SPV-a iziskuje nove zakonske podloge, kroz izmjene zakona o Ini i o državnoj imovini. No, analitičari se slažu da je prijedlog dobar poticaj aktiviranju rješavanja slučaja Ine. 

Komentirajte prvi

New Report

Close